Aproximativ 50 de poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi de la Poliţia Municipiului Oradea au descins, luni dimineaţă de la ora 7, la sediile mai multor firme orădene, dar şi locuinţele a nouă persoane.

Potrivit unui comunicat făcut public, luni, de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, acţiunea se desfăşoară într-o anchetă a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor legată de o grupare bănuită că a prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,8 milioane euro, prin evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare de carne.

"În cauză se beneficiază de suportul tehnic al ofiţerilor SRI şi de colaborarea specialiştilor Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea", se arată în comunicat.

În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au ridicat în vederea cercetărilor diverse documente contabile ale firmelor implicate, agende cu înscrisuri, trei sisteme de calcul, două laptopuri, o tabletă, 10 memory stick-uri, 14 carduri bancare precum şi 7.000 lei. Totodată, persoanele în cauză au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor pentru audier

Surse din cadrul anchetei au dezvăluit BIHOREANULUI că întreaga afacere era coordonată de preotul ortodox Ovidiu Pop de la Biserica cu Lună, ridicat şi el, luni, de poliţişti, prin intermediul a trei reprezentanţi de la firma Carmangeria Varadia SRL, care deţinea mai multe magazine de desfacere a produselor din carne în Oradea, cea mai mare pe Calea Aradului.

Dacă iniţial preotul a fost asociat în societate, ulterior a cesionat părţile sociale, rămânând doar coordonatorul din umbră al afacerii.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2014, Carmangeria Varadia s-ar fi folosit de firme fantomă pentru a importa produse de carne din Ungaria. Produsele ajungeau direct la Varadia, însă, în acte erau preluate întâi de firmele fantomă, care rămâneau astfel cu datoriile la plata taxei pe valoare adăugată colectate.

În acest fel, Carmangeria Varadia câştiga de două ori: pe lângă faptul că se scăpa de plata TVA, firma putea vinde produsele de carne la preţ mult sub cel al societăţilor concurente, magazinele Varadia fiind cunoscute în Oradea pentru preţurile mici practicate.

UPDATE. Polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au decis reținerea pentru 24 de ore a preotului ortodox Ovidiu Pop și a trei dintre complicii săi, urmând ca marți să îi prezinte la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor și instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.