Biroul de presă al Poliţiei Române a anunţat, vineri, că poliţiştii Direcţiei naţionale de Investigare a Fraudelor şi cei ai Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au destructurat o grupare profilată pe înşelarea unităţilor bancare prin obţinerea unor credite de nevoi personale cu documente de identitate şi angajare false.

Potrivit comunicatului, membrii grupării au acţionat în Bihor, în perioada ianuarie - februarie 2013, au înşelat patru unităţi bancare iar paguba preliminară se ridică la aproximativ 160.000 lei. Membrii grupării se prezentau la unităţile bancare cu persoanele în numele cărora solicitau creditele - orădeni cu situaţie materială precară - iar după aprobarea creditelor şi obţinerea banilor, le înmânau solicitanţilor o sumă infimă de bani, pentru aşa zisele prestări de servicii.

De asemenea, sunt bănuiţi că ar fi achiziţionat de la două magazine din Oradea, tot prin intermediul unor persoane cu situaţie materială precară, diverse produse cu plata în rate, care ulterior nu au mai fost rambursate. Bunurile respective erau vândute, iar sumele de bani împărţite cu solicitanţii. Existau cazuri când solicitanţii nici măcar nu primeau "comision", fiind anunţaţi că achiziţionarea de produse în rate nu a fost aprobată, cazuri în care bunurile erau valorificate la casele de amanet, iar banii obţinuţi intrau în totalitate în buzunarele suspecţilor.

Pentru prinderea şi dovedirea acestora, poliţiştii au organizat, vineri, şapte percheziţii domiciliare şi cinci controale la societăţile comerciale implicate, descoperind o parte din bunurile achiziţionate din magazinele orădene, instrumente de falsificare, medii de stocare a informaţiilor, diverse înscrisuri falsificate, precum cupoane de pensie, facturi de utilităţi, adeverinţe de încadrare în muncă, decizii de invaliditate etc..

"Urmare a investigaţiilor efectuate în cauză au fost identificate şapte persoane care au obţinut credite bancare în numele altor 22 de persoane" se mai arată în comunicatul care precizează şi că "din datele existente rezultă că reţeaua a acţionat pe o perioadă mai lungă de timp, iar cercetările urmează a fi extinse pentru stabilirea întregului lanţ infracţional şi a valorii totale a creditelor bancare obţinute în acest fel".

Surse judiciare au declarat BIHOREANULUI că, în urma acţiunii de vineri, 6 persoane, toate din Oradea, au fost conduse la sediul Poliţiei Bihor pentru audieri dintre care, două au fost reţinute pentru o perioadă de 24 de ore.

Este vorba despre Angela Babo şi concubinul ei, Marius Raul Simon, care sunt suspectaţi că au coordonat înşelăciunile şi au beneficiat de cea mai mare parte a sumelor obţinute prin credite false.

În cursul zilei de sâmbătă, cele două persoane vor fi prezentate procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru audieri.