Tribunalul Bihor a dispus, în noaptea de marţi spre miercuri, arestarea a opt persoane dintre cele 12 reţinute marţi în urma acţiunii poliţiştilor de la Crimă Organizată, într-o anchetă care vizează o grupare profilată pe infracţiuni informatice şi fals de monedă.

Procesul în care judecătorul Ovidiu Musta de la Tribunalul Bihor a analizat propunerea de arestare formulată de procurorii DIICOT Oradea a început marţi seara la ora 10 şi s-a terminat miercuri, în zori, la ora 3.30, când magistratul a decis admiterea solicitării.

Persoanele arestate sunt Ioan Gheorghe Bejuşcă, unul din liderii grupării, Ionuţ Coste, Koteles Robert Janos, Valentin Leho, Mircea Budai, Andrei Gabor, Gheorghe Cosmin Zlibuţ şi Mihai Lasca, cel din urmă cunoscut după un scandal în care a fost implicat anul trecut, când s-a luat la bătaie în centrul oraşului cu un cunoscut recuperator orădean, Constantin Mărie.

Decizia judecătorului nu este, însă, definitivă. Ea poate fi atacată, prin recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, mai multe echipaje de poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, coordonate de procurori ai DIICOT Oradea, au efectuat marţi percheziţii la 34 de locuinţe din Bihor şi alte trei în judeţul Iaşi, iar 22 de persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Bihor pentru audieri, într-o anchetă care viza o grupare care a provocat un prejudiciu de aproximativ 300.000 de euro prin infracţiuni informatice şi fals de monedă.

Grupul format din 26 persoane este acuzat că, în perioada 2012-2013, a obţinut carduri bancare valide aparţinând unor cetăţeni străini. Membrii acestuia sunt suspectaţi că au "clonat" peste 140 de carduri, pe care le-au pus în circulaţie falsificate, atât în România cât şi în Olanda, Ungaria şi Cehia, în diverse magazine de lux, de unde şi-au cumpărat produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri de valoare.

De asemenea, cei vizaţi s-au ocupat şi de falsificarea şi punerea în circulaţie de bancnote de 100 de dolari.

Citiţi mai multe despre ancheta procurorilor DIICOT şi a poliţiştilor de la BCCO Oradea în articolele:

Acţiune în forţă a poliţiştilor de la Crimă Organizată: 37 de percheziţii şi 22 de persoane ridicate pentru clonări de carduri şi

Bilanţul percheziţiilor de marţi: 43.000 de euro, sute de carduri, zeci de telefoane şi laptopuri