Aproape 244.000 lei, 25.570 euro şi 37.500 forinţi, aparatură conexă domeniului medical şi diverse documente şi înscrisuri au fost descoperite de poliţiştii bihoreni în urma celor 28 de percheziţii efectuate vineri dimineaţă, în patru judeţe şi în municipiul Bucureşti, la sediile unor firme şi locuinţele unor persoane bănuite de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri la prânz, de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar Alina Dinu, toate bunurile care au legătură cu cauza au fost ridicate şi, totodată, în baza unor mandate de aducere, 14 persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Bihor, pentru audieri, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse măsurile legale în consecinţă.

Comerţ în "grup organizat"

În cauza instrumentată sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, până în prezent sunt anchetate 14 persoane cu vârste cuprinse între 26 şi 42 de ani din judeţele Bihor, Arad, Ilfov şi municipiul Bucureşti, şi trei societăţi comerciale cu sediile în Oradea şi Bucureşti.

Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Numărul suspecţilor ar putea, însă, să crească, deoarece, în urma anchetei, poliţiştii au stabilit că gruparea era organizată de reprezentanţii a patru firme din Bucureşti care aveau rolul de societăţi beneficiare şi 17 societăţi cu comportament „fantomă” din Bihor, Arad şi Bucureşti, administrate de interpuşi.

Concret, începând din 2014 şi până în prezent, reprezentanţii grupării activau în domeniul comerţului de dispozitive terapeutice, respectiv ochelari cu efect terapeutic, ceasuri de mână electronice cu curea din material textil şi aparate laser semiconductor – terapeutic, prezentat sub formă de ceas de mână, saltele, plite cu inducţie, seturi de vase, etc.

Chinezării la preţ de lux

Aceste bunuri erau cumpărate de pe piaţa intracomunitară şi extracomunitară, în cea mai mare parte din China, promovate prin servicii de call center respectiv prin întâlniri organizate cu clienţii, fiind ulterior vândute pe piaţa internă. În timpul întâlnirilor organizate pentru promovarea produselor, reprezentanţii firmelor se prezentau drept medici ca să fie mai credibili în faţa clienţilor cărora le ofereau dispozitivele la preţuri exorbitante, deşi acestea erau achiziţionate la sume derizorii. „Erau produse achiziţionate la preţuri între 1 şi 5 euro care erau vândute cu 200 de euro şi chiar 500 de euro”, spun surse din anchetă.

În total, din 2014 şi până în prezent, firmele au comercializat produse și servicii în valoare de peste 30.000.000 lei, însă pentru a eluda plata taxelor şi a impozitelor, coordonatorii afacerii au creat un circuit comercial şi financiar bancar fictiv, în care firmele cu comportament de tip fantomă ar fi asigurat intermedierea scriptică între furnizori și agenții economici reali. Scopul era de a supradimensiona cheltuielile și de a acumula obligațiile fiscale în sarcina societăților de sacrificiu, prin transferarea responsabilității achitării TVA și impozitul pe profit de la societățile beneficiare reale, la societățile cu comportament de tip „fantomă”.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului prin operaţiuni fictive este estimat la 8.000.000 de lei.

Pentru documentarea și probarea grupării, vineri, 9 noiembrie, a fost desfăşurată o acţiune de amploare, în care au fost implicați peste 100 de poliţişti din cadrul Poliției Capitalei, de la Poliţiile Bihor, Arad, Ilfov, Brașov şi Prahova și lucrători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor care au efectuat 28 de percheziţii la domiciliile şi la imobilele unde exista suspiciunea că și-ar fi desfășurat activitatea infracțională şi au ridicat cele 14 persoane cercetate în cauză, pentru a fi conduse la audieri.