Noua echipă a oraşului, CA Oradea, care de anul viitor se va numi FC Bihor, a obţinut miercuri seara cea mai importantă performanţă de la înfiinţare, calificarea în faza şaisprezecimilor de finală ale Cupei României, acolo unde vor intra în scenă echipe de ligă I.

Jucătorii pregătiţi de antrenorul Florin Fărcaş au primit la Stadionul Municipal „Iuliu Bodola”, replica echipei FC Universitatea Cluj, o echipă cu nume în fotbalul românesc şi care evoluează într-un eşalon superior, Liga a II-a, faţă de Liga a III-a, unde sunt orădenii.

Cu toate acestea, cei care se pot numi deja „roş-albaştrii”, pentru că evoluează mai nou în roşu şi albastru (de când s-a decis ca de anul viitor să îşi schimbe numele în FC Bihor) s-au întrecut pe sine şi în prima repriză au marcat două goluri adversarilor, fără să primească vreunul, iar în partea a doua s-au apărat bine şi au reuşit victoria, cu 2-1, şi calificarea.

Meciul a fost urmărit din tribune de aproximativ o mie  de spectatori, care au trăit cu sufletul la gură partida, până la ultimul fluier al arbitrului timişorean George Roman. Victoria, cu 2-1, a declanşat bucuria în cadrul echipei orădene, dar şi în tribune, mulţi dintre iubitorii fotbalului bihorean, dar şi dintre componenţii echipei CAO dorindu-şi acum să vină la Oradea echipele tari ale campionatului, FCSB, CFR Cluj, Univ. Craiova, Rapid sau Dinamo.

Joc bun în prima repriză

În prima repriză, orădenii s-au bătut de la egal la egal cu cei de la U, chiar au avut mai multe ocazii decât ei, dintre care pe două le-au fructificat. Totuşi, prima acţiune mai periculoasă a jocului a aparţinut oaspeţilor, care prin Blejdea, în minutul 22, au expediat un şut bun de la 16 metri, în diagonală, puţin peste bara transversală. A fost însă şi cam singura ocazie mai periculoasă a clujenilor în prima repriză.

Scorul l-a deschis Marian Porumb, în minutul 35, care a înscris un gol frumos cu un şut lobat de la marginea careului, care l-a surprins pe portarul Micle, uşor ieşit, şi s-a dus sub transversală.

Nu au trecut decât patru minute şi CAO a făcut 2-0, spre satisfacţia suporterilor. Cristian Copil a centrat de pe dreapta, acelaşi Porumb a reluat spre poartă, dar a respins goalkepeerul, până la Chitaş, care nu a iertat şi a înscris din 6 metri.

În minutul 41 orădenii puteau face chiar 3-0, dar şutul lui Cristian Copil, pe jos, din 12 metri, a trecut puţin pe lângă bară.

O altă ocazie foarte bună pentru CAO s-a consemnat în prelungirile primei reprize, când Constantin Roşu a executat o lovitură liberă de la 17 metri, dar şutul acestuia, periculos, s-a dus puţin pe lângă bară.

Partea a doua a fost a lor

La pauză, antrenorul bihorean al clujenilor, Erik Lincar, a făcut patru schimbări, iar lucrul acesta s-a văzut, fiindcă oaspeţii au fost de această dată „vioara întâi”, dominând cu autoritate jocul, după ce şi cei de la CAO s-au retras în apărare. Pe acest fond a venit şi golul Clujului, marcat de Dragoş Teşcan, în minutul 64, după o finalizare din interiorul careului.

Cei de la U au continuat să preseze; au avut şi o bară, în minutul 73, când Boiciuc a reluat cu capul din 8 metri, după o lovitură de colţ de pe stânga.

Orădenii au rezistat eroic atacurilor clujene, iar partida s-a încheiat cu victoria celor de la CAO, cu 2-1. Astfel, noua echipă a municipiului Oradea s-a calificat în şaisprezecimile de finală ale Cupei României, reuşind cea mai bună performanţă de până acum de la înfiinţare.

„O victorie frumoasă, o victorie muncită, cu un adversar puternic, din toate punctele de vedere. Noi, o echipă în creştere, o echipă în formare, am obţinut un rezultat mare din punctul nostru de vedere. Am obţinut acest rezultat, în primul rând, pentru publicul minunat care a venit la stadion. Sunt mulţumit de evoluţia băieţilor, pentru că am practicat un joc frumos, mai ales în prima repriză, care a fost favorabilă nouă din toate punctele de vedere. Este o victorie meritată”, a declarat, după joc, antrenorul principal al echipei CAO, Florin Fărcaş.

Acesta îşi doreşte acum, în şaisprezecimi, pe 22 septembrie, un adversar cu nume, care să atragă şi mai mult publicul la stadion. „Să vină FCSB-ul, aceasta este şi dorinţa băieţilor, sau oricare altă echipă bună şi cu nume, CFR Cluj, Craiova, Dinamo sau Rapid”, a mai adăugat Fărcaş, care la finalul partidei s-a bucurat alături de jucători, atât pe terenul de joc, cât şi la vestiar.


CA Oradea  – Universitatea Cluj 2-1 (2-0)

Au marcat: Flaviu Porumb (min. 35) şi Florin Chitaș (min. 39) / Dragoș Teşcan (min. 64)

CAO: Barabaș – Gunie,  C. Letan – ctp., D. Stan, L. Ioviță (min. 65 M. Kovacs) - G. Cherman, R. Ardelean – Cr. Copil, C. Roșu (min. 82 M. Hosu), Fl. Chitaș (min. 67 Al. Lezeu) -  Porumb (min. 67 Gheorghiță). Antrenori: Florin Farcaș, Dorin Mihuț și Vlad Ghețe

U Cluj: G. Micle – M. Ciobanu, C. Gugu - ctp, T. Vomir, Taub (min. 46 Fl. Mitrea) -  D. Novac (min. 46 Ribeiro Hora), Cr. Balgiu -  D. Teşcan (min. 78 Alarcon), V. Moraru, A. Blejdea (min. 46 Haită) - A. Voinea (min. 46 Al. Boiciuc). Antrenori: Erik Lincar, Viorel Domocoș şi Alexandru Chirilov.

Au arbitrat: Cătălin George Roman (Timișoara) – Raul Ghiciulescu (Lugoj) şi Răzvan Nistoran (Reșița). Arbitru de rezervă: Alexandru Gornic (Arad)

Observatori FRF: Ștefan Szilaghi (Satu Mare) şi Ioan Papp (Carei).


Rezultatele complete din turul IV al Cupei României la fotbal:

Marți, 7 septembrie

Şomuz Fălticeni – Aerostar Bacău 1-0

Şoimii Lipova – Politehnica Timișoara 1-2

AFC Odorheiu Secuiesc – FC Hermannstadt 1-3 (după loviturile de depratajare)

CS Hunedoara – CS Comunal Şelimbăr 8-7(după loviturile de departajare)

ACSO Filiași – Viitorul Pandurii Târgu Jiu 3-2

Miercuri, 8 septembrie

Unirea Dej – Minaur Baia Mare 0-1

CA Oradea – Universitatea Cluj 2-1

Huşana Huşi – Politehnica Iaşi 0-1

CSM Reşiţa – Ripensia Timişoara 1-2

SR Brașov – FK Csikszereda 2-6

Unirea Bascov – CSM Slatina 0-1

CS Tunari – Concordia Chiajna 0-1

Dacia Unirea Brăila – Petrolul Ploiești 1-2 (după prelungiri)

Recolta Gheorghe Doja – FC Buzău 0-5

CS Năvodari – Unirea Slobozia 0-6

Dunărea Călăraşi – Astra 1-0