După ce zona Aleşdului a fost lovită de o viitură în noaptea de duminică spre luni, hidrologii avertizează că bihorenii trebuie să fie vigilenţi, deoarece râurile din Bihor ar putea să se reverse în continuare.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit un cod portocaliu şi unul galben pe mai multe cursuri de apă din judeţ, avertizări care rămân în vigoare până joi. Codul portocaliu vizează râurile din bazinele hidrografice Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), în timp ce codul galben este valabil pentru râurile Barcău.

Codul portocaliu înseamnă un risc de viituri generatoare de revărsări importante, iar codul galben înseamnă risc de viitură sau creştere rapidă a nivelului apei, care nu conduce la pagube semnificative, dar necesită vigilenţă sporită.

Cote de atenţie, depăşite

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat, printr-un comunicat de presă, că luni la prânz erau depăşite cotele de apărare pe mai multe cursuri de apă. În satul bihorean Sărsig, pe valea Fânaţelor, nivelul apei era cu peste 21 de cm peste cota de atenţie, iar în judeţele Arad şi Satu Mare sunt depăşite pe râurile Crişul Alb şi Checheţ.

"În ultimele 24 de ore, în judeţul Bihor, cele mai semnificative precipitaţii s-au înregistrat la următoarele staţii hidrometrice: la Tărian 64 l/mp, la Marghita 42,5 l/mp, la Chiribiş 39,8 l/mp, la Aleşd 38,2 l/mp şi la staţia hidrometrică Sânmartin 33,1 l/mp", se arată în comunicatul ABA.

Debite mărite

Instituţia aminteşte şi că în noaptea de duminică spre luni, o ploaie torenţială şi scurgerile de pe versanţi au dus la revărsări pe Valea Izvor, în Aleşd, pe Valea Secătura în Peştiş şi pe Valea Huta în Lugaşu de Sus. "Angajaţii A.B.A Crişuri au intervenit în mod special în zona podurilor pentru a degaja blocajele formate de viituri. Aceste fenomene au afectat mai multe gospodării din zonă, dar şi lucrările de apărare de tip consolidare mal cu piatră brută, pe o lungime de 20 m, pe Valea Izvor şi consolidarea din gabioane, pe o lungime de 250 m pe Valea Secătura", a declarat Ionel Avrigeanu, director A.B.A Crişuri, citat în comunicat.

Debitele se păstrează şi ele mari: pe Crişul Repede este de trei ori mai mare decât media multianuală, iar pe Crişul Negru de două ori. Mai serioasă este situaţia în judeţul Arad, pe Crişul Alb, unde debitul a crescut de opt ori.