Marțea trecută, cu două zile înainte ca INSCOP să dea publicității rezultatele celui mai recent sondaj, conform cărora AUR e cotat pe locul II în preferințele alegătorilor (20,6% intenții de vot, după PSD - 34,3% și înaintea PNL - 16,6%), deputatul de Bihor Mihai Lasca, ales pe lista acestui partid (și dat afară mai degrabă pentru că i-a fost dat în vileag trecutul penal, nu pentru că îl are!), strângea pe Facebook 5.700 de „voturi” cu o postare intitulată, pieziș, „Ro-Exit, salvarea României!”. 

Conținutul? Doar câteva rânduri: „Toate nenorocirile care se abat asupra țării noastre sunt generate de UE, OMS (n.r. - Organizația Mondială a Sănătății) și acum de NATO! România trebuie să redevină independentă și suverană. România va renaște după eliberarea de sub jugul globaliștilor sataniști!”.

Aproape 6.000 de like-uri pentru un așa-zis politician (nu cred că a citit în viața lui o carte de economie, istorie, geopolitică, sociologie etc.) înseamnă enorm. Așadar, mesajul trebuie luat în seamă, chiar dacă deputatul Lasca (un simplu distribuitor, nicidecum un ideolog al suveranismului și izolaționismului) nu contează nici cât negru sub unghie în Parlamentul țării (l-ați auzit vreodată zicând ceva inteligent?). În schimb, propagă idei care se înșurubează în mințile celor fără de minte, de-o seamă cu el, care ignoră fapte cu adevărat reale și relevante. De pildă, că de la intrarea în UE România a câștigat net 45 miliarde euro din fondurile cu care Europa prosperă sprijină Europa centrală și de est să recupereze decalajele de dezvoltare de care suferă în urma comunismului.

Desigur că orice om cu capul pe umeri ar trebui, din bun-simț și spirit practic, să se întrebe ce ar însemna un Ro-Exit. În niciun caz nu ar semăna cu Brexit (deși britanicii, cu toată bogăția fostului imperiu, au probleme uriașe după părăsirea UE). Am putea renunța la libera circulație a persoanelor și a mărfurilor în Europa? Ne-am face vacanțele prin Rusia, Belarus și Kazahstan? Ne-am muta în fosta URSS pentru salarii mai mari? De acolo ne-am aduce mașini, smartphone-uri și televizoare? Rușilor și belarușilor le-am vinde programe IT, confecții, grâu? Și dacă am părăsi NATO, ne-am putea apăra singuri contra tuturor? Nici măcar în Evul Mediu, când tehnologia nu prea începuse să conteze, n-a reușit așa ceva nici măcar Ștefan cel Mare (care, apropo, a căutat permanent alianțe cu Europa apuseană).

Ceea ce Lasca și alții ca el răspândesc de câteva săptămâni încoace e mai letal decât conspirațiile anti-vacciniste (ați observat, desigur, că AUR le cam înlocuiește cu cele anti-NATO și anti-UE). Da, sunt prostii evidente, dar primejdioase, pentru că discreditează cele mai mari câștiguri de după ieșirea din comunism și „coc” o tot mai greu de controlat stare de spirit anti-occidentală. Or, locul nostru e în Occident, fiindcă acolo sunt - deși nu ideale - și democrația, și prosperitatea.