Un scandal vechi de cinci ani între cele două asociații care reunesc pescarii sportivi din Bihor își găsește deznodământul în instanță.

Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a anunțat că a câștigat definitiv două din multele procese pe care le-a deschis, pentru anularea amenzilor încasate de membrii acestei asociații pe motiv că ar fi trebuit să aibă și permis eliberat de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Bihor.

Aqua Crisius denunță complicitatea instituțiilor statului cu acest ONG și arată că jandarmii bihoreni continuă să dea amenzi cu același subiect, hărțuind pe nedrept pescarii. Aceeași hărțuire o practică și o altă instituție - Agenția Națională pentru Pescuit - care vara trecută a dat șase sancțiuni, toate către membrii Aqua Crisius!

Cu complicitatea Jandarmeriei și a Poliției

An de an, circa zece bihoreni, membri în clubul Aqua Crisius, sunt amendați de jandarmi sau polițiști, pe motiv că pescuiesc ilegal, având doar permis de la această asociație, nu și de la AJVPS Bihor.

Așa cum BIHOREANUL a relatat în trecut, între cele două asociații există un conflict vechi, accentuat în 2017, după ce AJVPS a preluat în administrare toate râurile din Bihor, pretinzând și că este singura care are dreptul să elibereze permise de pescuit (evident, contra unei cotizații anuale). De cealaltă parte, Aqua Crisius, care are în administrare râuri din alte județe, a susținut mereu că este la fel de îndreptățită să elibereze permise, inclusiv pentru pescari din Bihor, și chiar a făcut-o.

Cu Poliția și Jandarmeria Bihor de partea ei, AJVPS a demarat însă o campanie de „pedepsire” a pescarilor asociației rivale. Potrivit președintelui Aqua Crisius, Andrei Togor, an de an, circa zece pescari sunt amendați, după ce sunt „prinși” la pescuit pe râuri din Bihor având doar permisul eliberat de acest club, nu și unul cu parafa AJVPS.

„De aproape 5 ani, membrii noștri sunt hărțuiți constant, când vine vorba de practicarea pasiunii lor, la nivelul județului Bihor. Fie că e vorba de pensionari (de obicei) sau de tineri aflați în weekend la relaxare cu familiile, unii agenți constatatori nu au scrupule sau se lasă prea ușor influențați de către personalul unor asociații de vânători, reprezentând interesul acestora, nicidecum interesul public, cu ignorarea legilor țării!”, a reclamat Aqua Crisius și pe pagina sa de Facebook.

Statul plătește

Toate aceste amenzi au fost contestate în instanță de Aqua Crisius, iar până acum niciun proces n-a fost pierdut în primă instanță.

Mai mult, în două dosare, în care s-au contestat amenzi scrise de polițiști, judecătorii s-au pronunțat deja definitiv, anulând procesele verbale și stabilind că instituțiile statului trebuie să plătească și cheltuielile de judecată. Cea mai recentă soluție definitivă s-a dat luni, la Tribunalul Bihor (foto jos).  

„Statul Român are de achitat cheltuieli de judecată pentru munca defectuoasă a angajaților săi. Judecătorii spun că pescarii Aqua Crisius care pescuiesc în Bihor au fost sancționați în mod abuziv, din moment ce procesele verbale sunt anulate”, a declarat marți, Andrei Togor, pentru BIHOREANUL.

Deocamdată, singurele hotărâri definitive sunt în dosare în care sunt contestate amenzi date de Poliție, dar Aqua Crisius se așteaptă la soluții similare și în cauzele în care sunt supuse judecății amenzi date de Jandarmeria Bihor ori de o altă instituție cu atribuții în domeniu, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, filiala Bihor, care de asemenea lucrează în favoarea AJVPS. Ba chiar pare că nu are nimic altceva de făcut!

„Anul trecut, între lunile martie și august, reprezentantul ANPA în Bihor a aplicat șase procese verbale, dintre care cinci amenzi membrilor noștri și un avertisment unui alt membru Aqua Crisius. Înseamnă că în județul Bihor nu a fost încălcată legislația piscicolă absolut deloc, cu excepția acestor pescari, care n-au avut permisele la cine a vrut el. E bătător la ochi: nu ai prohibiție, nu ai reținut pești sub dimensiune, n-ai avut un pescar fără permis în tot județul. Omul își justifică activitatea șase luni de zile doar prin hărțuirea membrilor noștri”, a mai spus Togor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!