Scandalul din PSD ar putea da de gândit tuturor cetăţenilor care, prin taxele şi impozitele plătite, finanţează mafia cu pretenţii de partid, indicând cum ar fi arătat România cu Ponta şi gaşca lui la Cotroceni. Ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Comitetul Executiv al PSD se ştie, mulţumită lui Vanghelie care este, lui Geoană care nu mai este şi lui Şova care n-a fost nicicând. Primarul de la Sectorul 5 a dezvăluit grozăvii penale, fostul diplomat iresponsabilitatea aşa-zişilor lideri, iar ex-papagalul de la Marile Proiecte a ilustrat felul în care, pentru a masca eliminarea unor duşmani personali, poate fi exclus, temporar, chiar şi un tovarăş de zbenguieli al lui Ponta însuşi.

A fi atenţi doar la personajele principale ar însemna, însă, o mare eroare, pentru că spectacolul regizat de PontaGhiţăDragnea nu era posibil fără cei 80 de membri ai conclavului roşu, care au executat inamicii triadei, dar îşi ţin alături inşi care, judecând după cazierele lor administrative şi penale, ar fi meritat din plin evacuarea (doar câteva nume: Corlăţean, Nica, Mazăre, Duicu, Bejinariu, Andronescu, Govor, Cosma, Hrebenciuc, Mitrea). Ignorarea "simplilor" soldaţi ai CEx ar fi, aşadar, o imensă naivitate, pentru că aceştia sunt complicii activi ai lui PontaDragneaGhiţă şi tăinuitorii în formă continuată ai altor puşcăriabili.

Între ei se află, ca orice şef de judeţeană de partid, inclusiv şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cel care, la fel ca şefii lui, se agaţă de funcţie ca să le poată târgui pe ale celor de sub el. Ca să înţelegem mai bine, să-l comparăm cu alţi politicieni bihoreni care au făcut la un moment dat sau fac încă parte din conducerea altor partide. Când PDL-ul lui Băsescu pregătea înscăunarea Elenei Udrea, Ştefan Seremi a avut bărbăţia să se opună, iar colegii săi au strigat la congres "Li-ber-ta-te!" şi l-au votat, bărbăteşte, pe Vasile Blaga. Când Crin Antonescu a plecat din fruntea PNL după europarlamentare, au demisionat şi vicepreşedinţii Ilie Bolojan şi Cornel Popa. Când UDMR voia perpetuarea guvernării cu PDL, Alexandru Kiss avea îndrăzneala să spună că maghiarii bihoreni doresc contrariul.

Să-l asemuim pe Mang, însă, şi cu un coleg de-al lui. Între turul I şi turul II al prezidenţialelor, când Olguţa Vasilescu a reproşat organizaţiilor PSD din Ardeal victoria lui Iohannis, senatorul de Maramureş Ovidiu Bota i-a amintit ţaţei de Craiova că PSD a ignorat Ardealul şi n-a mişcat un deget pentru dezvoltarea regiunii. Mang, în schimb, ce-a făcut? S-a făcut preş când au venit grangurii şi piţiponcii de la Bucureşti, a asistat complice şi arogant la  minciunile lor, ba chiar le-a şi umflat.

Morala? Până când va avea în judeţe tot felul de Duici, dar şi Mangi, PSD va rămâne neschimbat, o haită de baroni mânată de tot felul de PonţiDragneaGhiţi. Doar dacă vor să nu se descompună, poporul pesedist şi-ar putea aminti că peştele se împute de la cap, dar se curăţă tot de la coadă. Aveţi, "fă", curaj pentru aşa ceva?