Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că membrii Biroului Judeţean al partidului şi-au distribuit, în prima şedinţă de după alegerile interne, desfăşurată joi, atribuţiile pe care le vor avea în cadrul organizaţiei judeţene.

Împărţirea pe "căprării"


Deputatul Ioan Roman va coordona departamentul de dezvoltare regională, Bujor Chirilă pe cel juridic, Nicolae Boiţ - departamentul de ordine publică, Ovidiu Copil - social, Gheorghe Vid - agricultură, Horia Miara - economic, Sonia Drăghici - sănătate, Gheorghe Bogdan - administraţie publică. Ca şefi de departamente au fost aleşi Silviu Odobasian (relaţia cu aleşii locali), Felix Cosma (relaţia cu societatea civilă), Ovidiu Mureşan (relaţia cu sindicatele), Ioan Mintaş (relaţia cu patronatele).

Întrebat care este diferenţa între coordonatori şi şefi de departamente, senatorul Ioan Mang a explicat că, spre deosebire de coordonatori, şefii de departamente au sarcina de a ţine permanent legătura cu departamentele partidului de la Bucureşti şi de a propune acestora diferite modificări şi îmbunătăţiri ale legislaţiei în domeniile de care răspund.

O noutate organizatorică este, de asemenea, că vicepreşedinţii PSD nu vor mai răspunde de organizaţiile locale grupate pe colegii electorale, ci de maxim 2-3 organizaţii locale. Explicaţia a furnizat-o senatorul Mang: "Pe de o parte este aproape sigur că actualele colegii vor fi redesenate, iar pe de alta nu am vrut să creăm în organizaţia judeţeană mai multe organizaţii regionale corespunzătoare colegiilor".

Tot în legătură cu posibila schimbare a sistemului electoral, liderul PSD Bihor a anunţat că social-democraţii au în vedere o nouă lege a alegerilor parlamentare, prin care jumătate din viitorii parlamentari să fie aleşi prin vot uninominal, iar cealaltă jumătate pe liste de partid, "la fel ca în Germania".

Goana după aleşi

Preşedintele PSD Bihor a anunţat vineri şi declanşarea unei operaţiuni, în întregul judeţ, ce vizează selectarea celor mai buni candidaţi pentru alegerile locale din 2012. Operaţiunea, spune Ioan Mang, e prevăzută să se încheie până la toamnă, şi va fi dublată de o alta care are ca scop instruirea viitorilor candidaţi.

"Vrem ca viitorii candidaţi la funcţiile de primari, consilieri locali şi judeţeni să urmeze cursuri de administraţie publică locală, astfel încât să fie cât mai bine pregătiţi şi să câştige alegerile, şi să-şi exercite mandatele", a spus liderul PSD Bihor.

Mang a explicat că asemenea cursuri vor fi organizate după stabilirea candidaţilor, "până la iarnă", şi să fie susţinute atât de către colegi cu vechime, cât şi de specialişti în administraţie publică locală şi în finanţele publice locale, aduşi de la Bucureşti.