Orice votant liberal se întreabă dacă nu cumva PNL Bihor a luat-o razna. Acum vreo lună, şi-a ales candidaţi la două primării un pesedist şi un fost pepededist. Motivul, mi-a "tradus" un membru de partid, ar fi că amândoi conduc detaşat în sondaje şi nu au probleme penale, ca atare vor spori zestrea de primari a organizaţiei. Scopul ultim e totuşi altul, şi anume ca edilii să direcţioneze voturile localnicilor spre candidaţii PNL la Consiliul Judeţean, aşa încât actualul viceprimar al Oradiei, Mircea Mălan, să poată deveni preşedinte, iar partidul să aibă suficienţi reprezentanţi încât să nu mai depindă nici de UDMR, nici de PSD.

PNL continuă să înghită de-a valma dezertori din PSD. Săptămâna trecută, şeful ITM, Marius Rotar, a cărui incompatibilitate cu şeful social-democraţilor bihoreni, Ioan Mang, este de mult notorie, la fel ca faptul că, spre deosebire de postacii şi aplaudacii acestuia, susţine proiectele de dezvoltare a Oradiei, şi-a anunţat plecarea spre PNL. E drept, liberalii nu au avut încă o reacţie, dar nu cred că-l vor refuza. În fond, nu-i pot pune la îndoială liberalismul de vreme ce, nu-i aşa, omul riscă, din pricina îndrăznelii, să-şi piardă postul de la ITM..

După doar o zi, organizaţia PSD Ioşia, despre care se credea că există doar pe Facebook, a fost părăsită de o mână de oameni nemulţumiţi că în 2012 se băgaseră de fapt în USL, iar acum nu se mai regăsesc în PSD. Dincolo de faptul că scurgerile indică limpede că PSD Bihor înseamnă, de fapt, un singur om, Ioan Mang (hai, fie, şi favoritele sale, Ana Maria Tiron şi pedelista vopsită Adelina Coste), liberalii au toate temeiurile să se întrebe dacă nu cumva în acest ritm nou-veniţii îi vor pesediza din interiorul propriului lor partid.

Dar PNL Bihor are o problemă şi cu ieşirile, nu doar cu intrările. La Beiuş, primarul penal în funcţie, Adrian Domocoş, îşi ameninţă colegii că va candida independent, sugerându-le ori chiar pretinzându-le să-i lase cale liberă, fie prin nedesemnarea unui concurent, fie prin stabilirea unuia care să facă figuraţie. Se pare că au convenit la varianta a doua, peneliştii beiuşeni propunându-l pe un subaltern al edilului-şef, fost pesedist, iar cei din conducerea judeţeană validându-l pe motiv că aşa a votat organizaţia locală. Dar asta nu-i democraţie, ci prostie, de vreme ce un sondaj l-a indicat cu şanse de câştig pe actualul viceprimar al oraşului, fără a-l lua în calcul pe "iepuraşul" lui Domocoş.

În locul liberalilor, n-aş fi aşteptat ca edilul penal să mă şantajeze cu "independenţa" în buza campaniei, ci l-aş fi dat afară încă de acum doi-trei ani, când l-a încătuşat DNA prima oară. Cum nu sunt în locul lor, ci doar un alegător buimăcit, nu pot decât să mă mir de ce naiba mai fac sondaje dacă tot nu ţin seama de ele? Dacă îl întreabă pe alegător cu cine nu ar vota şi exact pe ăla îl pun, asta nu înseamnă, de fapt, că se pregătesc să nu culeagă voturi? Eu mă mir acum, ei se vor mira în seara de 5 iunie...