Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat, joi, că în Bihor a fost depistat din nou un focar de pestă porcină africană la porci domestici, după două luni în care răspândirea bolii nu a mai fost semnalată în județul nostru.

Astfel, în urma analizelor efectuate miercuri de către specialiștii DSVSA a fost diagnosticat un focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, în localitatea Vășad, comuna Curtuișeni. 

"Conform procedurilor specifice, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate", se arată într-o informare a DSVSA Bihor.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

În ceea ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, situaţia epidemiologică nu a suferit modificări, arată DSVSA, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare afectate este de 24.

Comunicatul aminteşte că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând risc de îmbolnăvire pentru aceștia, însă virusul are impact la nivel social din punct de vedere economic.

La sfârșitul lunii iulie, DSVSA anunța că în județul Bihor nu era înregistrat niciun focar activ de pestă porcină la animalele domestice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!