Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că numărul focarelor de pestă porcină din judeţ a ajuns la 27. „Până la data de 09.08.2018, în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) - Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 27 focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 26 la porcii domestici și unul la mistreț”, se arată în comunicatul DSVSA.

Deşi acest amănunt nu este specificat în mesajul Direcţiei, numărul focarelor a crescut semnificativ în această săptămână, având în vedere că luni erau 21 focare oficiale.   

De asemenea, a crescut şi numărul localităţilor afectate, în care au fost identificate animale infectate cu virusul PPA, de la 8 la 10, acestea fiind: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoș Petreu și Făncica – la porcii domestici, și respectiv la porcii mistreți în Cubulcut – Fondul de vânătoare 9 Cubulcut.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi, cât și cei care au fost în contact cu aceștia, și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate, fiind afectați în total 261 porci”, se mai spune în comunicatul DSVSA Bihor.

Contactat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei, dr. Remus Moţoc, a explicat că „porcii sunt ucişi preventiv”, cele 261 animale omorâte fiind din Abrămuţ, Albiş şi Olosig, iar măsura omorârii lor a fost decisă în cadrul Centrului Local de Combatere a Porcilor Bihor.

Până la începutul săptămânii viitoare se estimează, însă, potrivit prefectului Ioan Mihaiu, eliminarea a circa 1.000 de porci din cele trei sate.

Şeful DSVSA a mai spus că toţi proprietarii vor fi despăgubiţi, „de îndată ce vor veni banii de la Guvern”.