După ce în luna iulie Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a raportat scăderea la doar trei a numărului focarelor de pestă porcină africană din judeţ, luna aceasta epizootia a revenit la un nivel mult mai amplu, care arată că situaţia este departe de a fi sub controlul autorităţilor.

Viceprimarul comunei Derna, Daniel Iarko Segheciu, a anunţat joi, prin intermediul Facebook, că un prim focar de PPA a fost confirmat şi în această comună, în satul Sacalasău Nou, într-o gospodărie familială.

BIHOREANUL l-a contactat telefonic pe şeful DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc, care iniţial a afirmat că noul focar "încă nu a fost confirmat oficial", dar apoi a adeverit existenţa sa în Sacalasău Nou.

"În prezent avem patru focare noi de pestă porcină africană, numărul total a ajuns la 22 de focare", a spus Moţoc, evitând însă să precizeze care sunt celelalte localităţi în care a ajuns sau în care a revenit boala. "O să primiţi un comunicat de presă mâine (n.r. - vineri). Noi nu putem da comunicate de presă decât după ce le aprobă conducerea Agenţiei", a spus şeful DSVSA.

Pe 12 iulie, DSVSA raporta că în Bihor mai erau doar trei focare de PPA la porcii domestici, în localităţile Cubulcut (sat aparţinător oraşului Săcueni), Pădureni (Viişoara) şi Curtuişeni (satul reşedinţă de comună), dar la începutul acestei luni, pe 5 august, o nouă raportare indica răspândirea bolii, înregistrându-se 10 noi focare la porcii domestici, în Oşorhei, Cherechiu, Subpiatră (Ţeţchea) şi Pocluşa de Barcău (comuna Chişlaz). La acestea se adaugă şi focarele de PPA pe fondurile de vânătoare, la porcii mistreţi, şapte în total la începutul lunii.