La trei luni după ce Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a raportat lichidarea tuturor focarelor de pestă porcină africană din judeţ şi la o săptămână după confirmarea unui nou focar în comuna Şimian, satul Şilindru, această epidemie pare să fi revenit în crescătoriile de animale.

Nouă suspiciune

Potrivit şefului DSVSA Bihor, Remus Moţoc, sâmbătă, angajaţii acestei instituţii au prelevat probe de la porcii ce prezentau simptomele bolii în colonia de romi din comuna Sălard, iar duminică, mai grav, o nouă suspiciune a necesitat efectuarea aceleiaşi operaţiuni într-o exploataţie tot din Sălard în care sunt crescute aproximativ 150 de capete.

Ferma se află la mică distanţă de o exploataţie profesională, deţinută de un investitor din Satu Mare în care sunt crescute 1.500 de animale.

"S-au prelevat probe şi până la acest moment, sunt suspiciuni de pestă porcină africană. Încă nu am primit rezultatele analizelor. În ce priveşte ferma din Sălard, acolo s-au luat măsuri de bio-securitate, pentru izolarea perimetrului în aşa fel încât boala, dacă există, să nu se extindă. Deocamdată animalele sunt blocate în fermă, de unde nu pot fi scoase", a declarat, marţi, pentru BIHROEANUL seful DSVSA Bihor, doctorul Remus Moţoc.

DSVSA a confirmat în data de 31 octombrie apariţia unui focar de pestă porcină într-o gospodărie din satul Şilindru, comuna Şimian, în care erau crescuţi 20 de porci. Boala a reapărut la două luni după ce părea să fi fost înlăturată, după sacrificarea a 1.372 porci şi plata unor despăgubiri de aproape un milion de lei către proprietarii acestora.

Epidemie ţinută sub tăcere la oi

În timp ce autorităţile scapă de sub control pesta porcină africană, încep să aibă probleme cu epizootiile şi crescătorii de ovine, în Bihor fiind certă dar necomunicată de autorităţi, existenţa scrapiei.

Şeful DSVSA a admis că încă din data de 23 august, deci în urmă cu 2 luni, specialiştii au identificat animale afectate de scrapie într-o exploataţia profesională din comuna Paleu. Moţoc a refuzat să spună câte oi sunt crescute în respectiva fermă, spunând doar că "multe, nu pot să dau nici nume, nici număr, omul este şi aşa supărat pentru că a muncit mult la selectarea raselor".

Moţoc declară că încă din august are loc eliminarea prin sacrificare a oilor, care se pare că ar fi în număr de 1.500. Potrivit acestuia, acţiunea necesită mult timp pentru că sunt sacrificate doar animalele diagnosticate cu scrapie, în timp ce oile găsite sănătoase sunt abatorizate, însă în judeţul Bihor nu există abatoare care să facă faţă volumului de lucru.

Şeful DSVSA Bihor a mai spus că proprietarul exploataţiei va fi despăgubit în funcţie de valoarea fiecărui animal care este stabilită de către o comisie.