Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat marţi, printr-un comunicat că, în baza analizelor făcute de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Africană a Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a primit confirmarea a încă două noi focare de boală, dintre care unul la porcii domestici din satul Şilindrru (comuna Şimian), iar altul la porcii mistreţi din fondul de vânătoare nr. 12 Fagu (satul şi comuna Balc), astfel că numărul total al focarelor declarate în Bihor a ajuns la 48 în ce priveşte porcii domestici şi 2 la porcii mistreţi din fonduri cinegetice.

"Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi şi ecarisaţi toţi porcii domestici bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia, respectiv toate carcasele de porc mistreţ care au fost vânate concomitent cu mistreţii bolnavi, şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi de la cele sacrificate", se arată în comunicatul DSVSA.

Contactat de BIHOREANUL, directorul DSVSA, dr. Remus Moţoc, a explicat că în urma ultimei comunicări de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, în satul Şilindru au mai fost sacrificate trei animale dintr-o gospodărie vecină cu cea în care a fost depistată boala cu o lună în urmă, la acea vreme luându-se decizia să fie eliminaţi doar porcii din acea gospodărie, 21 la număr, nu tot efectivul din întregul sat, decizia fiind menţinută şi acum.

De asemenea, în ce priveşte identificarea pestei porcine africane la mistreţii de pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu, unde boala nu se mai manifestase până acum, dr. Moţoc a specificat că acest fond nu este cel deţinut de miliardarul Ion Ţiriac, ci un domeniu de vânătoare învecinat cu aceasta.

DSVSA precizează că, potrivit procedurilor, specialiştii instituţiei "au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor şi zonelor de vânătoare afectate, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate".

De asemenea, DSVSA asigură că proprietarii animalelor sacrificate vor primi despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată şi completată prin HG 484/2018.