Cei trei orădeni au fost prinşi în timpul raziilor efectuate la sfârşitul săptămânii trecute de poliţişti, în cadrul acţiunii naţionale de prevenire şi combatere a comercializării ilegale de petarde şi pocnitori.

"Poliţiştii orădeni au efectuat controale în toate pieţele de pe raza municipiului Oradea şi în zonele adiacente marilor centre comerciale, pentru a verifica legalitatea achiziţionării, deţinerii, comercializării şi folosirii obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice de către persoane fizice şi juridice", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul pincipal Alina Dinu.

Cei doi adolescenţi, în vârstă de 15, respectiv 17 ani, au fost prinşi joi, unul într-o piaţă, iar cel de-al doilea în faţa unui complex comercial. ”În total, cei doi aveau asupra lor aproximativ 700 de petarde", a spus Alina Dinu.

Cea de a treia persoană, o femeie de 33 de ani, a fost surprinsă, duminică, la prânz, în parcarea unui supermarket din Oradea. Avea spre vânzare două cutii cu petarde, fiecare cu câte 100 de bucăţi şi alte 12 cutii cu câte 60 de bucăţi.

În toate cele trei cazuri, petardele şi pocnitorile au fost confiscate, iar cercetările sunt continuate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale.

"Faţă de cei trei au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale conform prevederilor Legii nr.126/1995", a mai arătat Alina Dinu.

Potrivit actului normativ, comercializarea, fără drept, a amestecurilor pirotehnice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an.