Prefectura şi Direcţia de Sănătate Publică au informat că de marţi dimineaţă până miercuri la ora 8.30 în Bihor au mai fost identificate încă 103 persoane infectate cu SARS-CoV-2, astfel că numărul total al cazurilor înregistrate în judeţ de la debutul pandemiei a ajuns la 19.008.

Şi copii

Potrivit surselor BIHOREANULUI, persoanele recent diagosticate sunt din Oradea, Valea lui Mihai, Salonta, Batăr, Tulca, Mădăras, Bulz, Borş, Paleu, Biharia, Şimian, Oşorhei, Cişlaz, Săcădat, Boianu Mare, Holod, Finiş, Marghita, Abram, Ştei, Budureasa, Drăgăneşti, Pocola, Nucet, Pietroasa, Beiuş, Borod, Sânmartin, Sâniob, Vadu Crişului, Auşeu, Şuncuiuş, Sântandrei, Aleşd, Nojorid, Ceica, Lugaşu de Jos, Tileagd şi Toboliu.

Cele mai tinere persoane la care a fost descoperit virusul sunt doi fraţi din Paleu, de 3 şi de 6 ani, iar cea mai vârstnică persoană, o orădeancă de 86 de ani.

Vaccinarea, accelerată

Tot în ultimele 24 de ore, în secţiile Spitalului Municipal din Oradea s-au înregistrat alte trei decese, astfel că bilanţul a ajuns la 795 de la începutul pandemiei.

Pe de altă parte, în judeţ s-au înregistrat 106 noi vindecări, bilanţul acestora urcând la 16.795. Din totalul persoanelor infectate, 257 sunt internate. 

Tot miercuri dimineaţă, Prefectura şi DSP au informat că în Bihor au mai fost vaccinate anti-Covid încă 575 de angajaţi din unităţile sanitare publice şi private, neînregistrându-se, potrivit surselor BIHOREANULUI, nicio reacţie adversă. Numărul cadrelor medico-sanitare vaccinate până acum în judeţ se ridică la 3.490.

Oradea, spre 3 la mie

Miercuri dimineaţă, în Bihor erau înregistrate 1.380 de cazuri active de infectare cu Sars-Cov-2, incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile ajungând la 1,94 la mia de locuitori. Cele mai multe cazuri Covid sunt în Oradea, 641, unde incidenţa este de 2,84 la mia de locuitori în ultimele două săptămâni.

În clasamentul incidenţei în funcţie de numărul de locuitori pe unităţile administrativ-teritoriale conduce comuna Lazuri de Beiuş (9 cazuri, incidenţă 5,59 la mia de locuitori pe ultimele 14 zile), urmată de Chişlaz (incidenţă 4,36), Vadu Crişului (4,24), Pocola (3,97), Sântandrei (3,92), Măgeşti (3,39) şi Şuncuiuş (3,25).

Celelalte UAT-uri au o incidenţă a cazurilor Covid cumulată pe ultimele două săptămâni sub pragul de 3 la mia de locuitori, deci nu au atins pragul de la care trebuie să suspende activitatea în spațiile închise în cazul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, sălilor de jocuri şi de spectacol.

Vezi mai jos situația pe județe!

Noi amenzi

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore poliţiştii şi jandarmii au verificat 1.745 persoane carantinate și 798 persoane izolate la domiciliu, precum şi respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare în 108 societăți comerciale și 68 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 130 de sancțiuni contravenționale, dintre care 35 cu avertisment scris și 95 cu amenzi în valoare de 21.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei.

În aceste misiuni au fost implicați 279 polițiști și 46 de jandarmi, dintre care 28 au acționat în patrule mixte, aplicând 13 sancțiuni contravenționale, dintre care 6 cu avertisment scris și 7 cu amenzi în valoare de 4.000 lei.