Hotelurile din jurul Oradiei amenajate pentru a funcţiona ca centre de carantină încep să fie golite în urma testărilor făcute în laboratorul PCR al Spitalului Municipal, cu aparatul cumpărat la începutul crizei Covid din donaţii ale unor companii şi ONG-uri, dar şi, de sâmbătă, şi în laboratorul Spitalului Judeţean (foto), cu cel furnizat de Ministerul Sănătăţii.

"Duminică dimineaţă, după testările efectuate cu ambele aparate, numărul persoanelor aflate în carantină a scăzut cu 127 persoane pentru care rezultatele au ieşit negative", informează sursele BIHOREANULUI. Datorită acestui fapt, în centrele de carantină din hoteluri au mai rămas duminică dimineaţă 1.048 persoane, faţă de 1.175, câte erau sâmbătă dimineaţă.

Tot în urma testărilor făcute sâmbătă, au fost declaraţi vindecaţi încă doi pacienţi din Spitalul Municipal Oradea, ceea ce face ca numărul cazurilor rezolvate să ajungă duminică la un total de 33 de persoane (cumulat, de la începutul crizei), faţă de 31 în ziua precedentă.

Pe de altă parte, în cazul altor 13 persoane rezultatele au indicat că sunt infectate cu coronavirus, astfel că bilanţul cazurilor confirmate în Bihor de la începutul crizei şi până în prezent a urcat la 393 (faţă de 380 câte erau sâmbătă).

În prezent, în Spitalul Municipal din Oradea sunt 156 de pacienţi. Purtătorii de Covid asimptomatici sau cu semne uşoare sunt trataţi într-un centru distinct, anume amenajat în apropierea oraşului.

Între persoanele testate sâmbătă s-au numărat şi cadre medico-sanitare, rezultatele relevând că niciunul dintre acestea nu s-a contaminat. De altfel, Oradea este un caz singular la nivel naţional, fără niciun medic infectat şi cu doar două asistente contaminate, a căror stare de sănătate este, potrivit surselor BIHOREANULUI, bună.

Numărul deceselor înregistrate în Bihor până duminică dimineaţă a rămas la 8 (din care unul a fost raportat greşit, al unei sătmărence care nu a fost internată la Oradea, unde i s-a procesat doar proba biologică, înainte ca la Satu Mare să existe aparat PCR).

"Mortalitatea pe care o avem, de 7 decese la 393 cazuri, este sub 2%, mult sub media naţională de 5,4% şi chiar faţă de cea mondială, de 2,5%", spun sursele medicale locale. "Toţi cei şapte decedaţi aveau comorbidităţi", au adăugat acestea.

UPDATE:

La nivel național, numărul cazurilor confirmate depășește 11.000. Grupul de Comunicare Strategică a comunicat, la ora 13, că, oficial, până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 11.036 de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre acestea, 3.054 au fost declarate vindecate și externate, iar 608 au decedat.

La nivelul județului Bihor, în continuare datele oficiale ale GSC arată mai puține cazuri confirmate, 376, diferențele fiind de ordin birocratic, cel mai probabil din cauza faptului că cifrele au fost comunicate mai devreme de Institutul Național de Sănătate Publică.