Instituţia Prefectului şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor au informat că de luni dimineaţa până marţi dimineaţa au mai fost identificate 102 persoane infectate cu virusul Covid-19, astfel că numărul total al cazurilor apărute în judeţ de la debutul pandemiei se apropie de 19.000.

555 de vaccinări

Noile cazuri provin din Oradea, Salonta, Auşeu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Sântandrei, Aleşd, Lunca, Ştei, Lazuri de Beiuş, Câmpani, Roşia, Mădăras, Copăcel, Tulca, Ceica, Dobreşti, Marghita, Abram, Curtuişeni, Nojorid, Oşorhei, Tăuteu, Rieni, Paleu, Drăgăneşti, Cărpinet, Răbăgani, Valea lui Mihai, Batăr, Biharia, Şimian, Chişlaz, Săcădat, Boianu Mare şi Holod, arată sursele BIHOREANULUI.

De asemenea, în acelaşi interval de timp, în secţiile Covid-19 din judeţ s-au înregistrat şi 5 decese, astfel că bilanţul a ajuns la 792 de la debutul pandemiei. Pe de altă parte, s-au înregistrat 80 de noi vindecări, bilanţul lor urcând la 16.869. Dintre persoanele infectate cu virusul, 275 sunt internate în spitale, se arată în cea mai recentă informare a autorităţilor locale. 

Pe de altă parte, Prefectura şi DSP transmit că pe 11 ianuarie, deci luni, au fost administrate 555 de doze de vaccin Pfizer în Bihor. În urma acestora a fost raportată o singură reacţie alergică uşoară, la nivelul pielii. Astfel, de la debutul campaniei, au fost administrate în judeţ 2.360 de doze de vaccin anti-Covid-19. 

Oradea, aproape de 3 la mie

În Bihor, marţi sunt 1.244 de cazuri active de infectare cu Sars-Cov-2. Cele mai multe dintre acestea sunt în Oradea, mai precis 635. Urmează în top comuna Sântandrei, cu 34 de cazuri active, respectiv Marghita cu 26 de cazuri active. În ceea ce priveşte incidenţa (deci numărul de cazuri noi Covid-19 raportat la mia de locuitori), cea mai mare se înregistrează în comuna Lazuri de Beiuş (incidenţă 5,59), urmată de Măgeşti (4,52) şi Chişlaz (4,36). 

Cele mai recente statistici arată că în Oradea incidenţa cazurilor este de 2,81 la mia de locuitori, iar astfel municipiul se apropie din nou de pragul de 3/mia de locuitori, de la care restaurantele şi sălile de spectacol trebuie să-şi închidă porţile. 

Noi amenzi pentru răzvrătiţi

Pe de altă parte, în intervalul 11 ianuarie 2021, ora 08:00 – 12 ianuarie 2021, ora 08:00, echipe mixte de poliţişti şi jandarmi au verificat 1612 persoane carantinate şi 795 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare, fiind verificate 108 societăţi comerciale şi 68 mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 124 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 42 cu avertisment scris şi 82 cu amenzi în valoare de 16.900 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Autorităţile transmit că în aceste misiuni au fost implicaţi 245 poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, precum şi 44 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, dintre care 26 au acţionat în patrule mixte aplicând 17 sancţiuni contravenţionale: 14 cu avertisment scris şi 3 cu amenzi în valoare de 1.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" Bihor (ISU BH) au efectuat 21 de acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, în localităţile în care nivelul de infectare cu noul coronavirus este ridicat. În vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecţie împotriva Covid-19, pompierii militari au efectuat 1 control independent şi au aplicat 5 avertismente scrise. Personalul ISU BH coordonează în permanenţă suportul operaţional şi fluxul informaţional la nivelul Centrului Judeţean de Comandă şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI). În misiunile menţionate au fost implicate 31 cadre ale ISU "Crişana".