Cinci ani de funcţionare a aniversat, duminică, Direcţia Generală Anticorupţie, prilej cu care conducerea Serviciului judeţean Bihor al structurii a întocmit o sinteză a activităţii instituţiei pentru această perioadă.

Potrivit raportului, în cincinalul scurs de la înfiinţare, DGA Bihor a cercetat 190 de persoane, dintre care 133 poliţişti - 20 cu funcţii de conducere şi 113 cu funcţii de execuţie. "În urma cercetărilor, 39 de persoane au fost învinuite, iar 15 persoane au fost inculpate. Totodată, ofiţerii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor au desfăşurat 7 acţiuni de prindere în flagrant", a arătat şeful serviciului, comisarul şef de poliţie Gabriel Cheregi.

Totodată, poliţiştii anticorupţie au primit şi soluţionat 44 petiţii şi 46 sesizări venite prin linia gratuită a DGA şi au consiliat peste 50 de persoane, venite în audienţă. "Societatea civilă, şi nu numai, are dreptul dar şi obligaţia civică să sesizeze faptele de corupţie săvârşite de personalul MAI, în scris pe adresa Bucureşti, Şos. Olteniţei nr. 390A, sector 4, prin e-mail petitii.dga@mai.gov.ro sau la linia telefonică gratuită Tel Verde 0800.806.806, care a fost lansată odată cu operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie şi care s-a dovedit un instrument de lucru foarte util în relaţia cu cetăţenii", a mai explicat şeful DGA Bihor.

În Bihor, Direcţia Generală Anticorupţie are sediul în Oradea pe strada Dunărea nr. 2, telefon/fax 0259/469.043, e-mail: sjabh.dga@mai.gov.ro. În cadrul acestui sediu funcţionează un birou de audienţe, unde ofiţerii desemnaţi participă la programul de audienţe în fiecare zi lucrătoare de miercuri între orele 12-15.

Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată prin Legea 161 din 30 mai 2005 şi funcţionează în cadrul aparatului central al Ministerului Administraţiei şi Internelor, având ca atribuţii principale prevenirea faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi testarea integrităţii profesionale a personalului ministerului.

Poliţiştii DGA desfăşoară activitatea de relaţii şi colaborare internaţională, în domeniu, în conformitate cu interesele Ministerului Administraţiei şi Internelor, constituie şi gestionează baza de date a unităţii privind actele şi faptele de corupţie internă şi întocmeşte documente de strategie în materie.

De asemenea, DGA preia reclamaţiile referitoare la acte sau fapte de corupţie ale personalului ministerului, precum şi activităţi de relaţii publice, specifice problematicii din competenţă, dar, în acelaşi timp, desfăşoară şi activităţi de poliţie judiciară, investigaţii şi urmărire penală.