Lucrările de refacere a primelor trei corpuri de clădire din incinta Cetăţii se vor executa păstrându-se, pe cât posibil, materialele originale. "Tot ce s-a putut recupera s-a reintrodus în sit. Am făcut probe de laborator ca să vedem dacă lemnul nu a fost cumva infestat şi dacă are durabilitate montat la loc", a declarat managerul de proiect Dumitru Sim, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe şantier.

La eveniment au mai luat parte primarul Ilie Bolojan, directorul tehnic al Administraţiei Imobiliare Oradea, Tunde Beniovszki, şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă, Marcel Boloş, şi reprezentanţi ai constructorului.

Dumitru Sim a mai spus că în urma decopertării clădirilor G, H şi K din Cetate, constructorul a transportat din incinta monumentului istoric nu mai puţin de 1.570 tone de gunoi şi mizerii.

Lucrările de reabilitare se realizează sub atenta supraveghere a specialiştilor, arheologi, ingineri şi arhitecţi. "Să sperăm că arheologii nu vor descoperi cu ocazia săpăturilor vreun os de Decebal, fapt ce ar bloca lucrările cu săptămânile până la finalizarea cercetărilor arheologice. Acest lucru ne-ar putea face să nu mai putem respecta graficul lucrărilor", a declarat ironic primarul Bolojan, făcând trimitere la fântâna descoperită în curtea Primăriei cu ocazia săpăturilor pentru construcţia viitoarei săli de lucru cu publicul, care a blocat pentru câteva zile lucrările.

Conform contractului semnat cu municipalitatea, firma Constructorul Sălard s-a obligat să finalizeze lucrările de reabilitare a corpului G, care va găzdui Administraţia Cetăţii, până în iunie 2011. Corpul H, care va adăposti viitorul muzeu al pâinii, are ca termen de predare luna decembrie 2011, iar corpul K, în care va fi amenajată zona de administraţie publică, va trebui reabilitat până în iunie 2012. Corpurile G, H şi K au adăpostit iniţial o magazie de alimente, o brutărie şi comenduirea Garnizoanei.

Reabilitarea primelor opt corpuri de clădire din Cetate (A, G, H, I, K, L, M şi P) a fost adjudecată prin licitaţie de Constructorul Sălard în asociere cu Korintosz Kft şi Lodza Kft pentru suma de 21,3 milioane lei fără TVA. Lucrările sunt finanţate din fonduri europene prin Planul Operaţional Regional şi vor dura cinci ani, temenul de predare al ultimului corp de clădire fiind finalul lunii decembrie 2014.