Criza facturilor la energie capătă valori aberante. O familie din Alba Iulia a primit în acest sfârşit de săptămână o factură care i-a provocat un adevărat şoc, valoarea ei ridicându-se la 27.808 lei!

Potrivit Alba24.ro, familia respectivă a primit "nota de plată" pentru un consum de nu mai puţin de 39.313 kwh, facturat în perioada 12 iulie 2021 – 10 august 2021, modul de stabilire a consumului fiind "citire index".

"Împreună. De peste 120 de ani… Şi facturile cred ca tot de-atunci se adună… Care este reacţia social acceptată când primeşti o factură de 27.808,13 lei, sâmbătă după-masa?", a postat pe Facebook unul dintre membrii familiei respective.

Acesta a ataşat şi factura, emisă de Electrica Furnizare, al cărei termen scadent e pe 7 septembrie 2021.

Oamenii nu îşi explică de unde provine valoarea enormă, sperând că este vorba despre eroare care va fi îndreptată de operator.

Trist este că, potrivit Alba24, situaţia nici măcar nu este singulară.

"O altă familie din Alba Iulia a primit o factură în valoare de de 6.000 de lei tot la energie electrică, furnizorul fiind un operator privat", arată sursa citată.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, preţurile la energie au "explodat" în ultima perioadă, odată cu liberalizarea pieţei, mulţi români reclamând creşterea spectaculoasă a facturilor la energie, dar şi faptul că furnizorii care îi momiseră anterior cu preţuri competitive vor să schimbe preţul.

În acest context, Autoritatea Naţională de Reglementară în Energie şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor demara o serie de controale la furnizori.

"Un furnizor nu poate să transfere sută la sută din riscul său către clientul final. Este exclus acest lucru şi nu vom accepta acest lucru", a subliniat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

UPDATE: Electrica Furnizare: o anomalie

Conform unui comunicat transmis luni de Electrica Furnizare, familia din Alba Iulia a primit factura "ca urmare a unei anomalii pe lanţul de facturare şi în sistemul informatic", compania luând decizia de a storna factura, până la lămurirea situaţiei.