Somaţiile, popririle şi executările silite au dat rezultate. Per ansamblu, numărul orădenilor care înregistrează datorii faţă de bugetul local este în scădere, iar cel al firmelor e într-o uşoară creştere.

Conform evidenţelor municipalităţii, dacă la sfârşitul anului trecut 32.694 de persoane fizice şi 3.230 de persoane juridice înregistrau restanţe faţă de bugetul local, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, numărul restanţierilor a scăzut la 30.850 persoane fizice, respectiv 3.360 persoane juridice.

Datoriile orădenilor faţă de bugetul local se ridică la această oră la 21,9 milioane lei, iar cele ale firmelor sunt de 13,2 milioane lei. Aceste sume sunt purtătoare de majorări de 2% pe lună sau fracţiune de lună, ceea ce înseamnă o dobândă de nu mai puţin de 24% pe an. Mai mult decât dobânzile practicate de bănci!

Pentru a veni în întâmpinarea contribuabililor reprezentanţii municipalităţii recomandă restanţierilor să apeleze la prevederile Ordinului 259 din 2011, conform căruia datornicii îşi pot înjumătăţi penalităţile de întârziere dacă îşi sting obligaţiile fiscale înainte de sfârşitul anului. "Contribuabilul depune o cerere prin care solicită stingerea obligaţiilor de plată, cerere care este analizată şi i se comunică rezultatul", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Viceprimarul a mai adăugat că întrucât nu se acordă facilităţi la plată pentru obligaţiile pentru care municipalitatea a luat deja măsuri de poprire sau valorificare a bunurilor, de prevederile Ordinului 259 pot beneficia circa 34.000 de persoane fizice şi 620 de firme.

Conform normativului, persoanele fizice şi juridice care îşi achită integral până la sfârşitul anului sumele restante la data de 31 august plus 50% din majorările datorate la data plăţii pot beneficia de o reducere cu 50% din majorările de întârziere. La fel, orădenii şi firmele care îşi achită integral până la 30 iunie 2012 sumele restante plus 75% din majorările datorate la data plăţii sunt scutiţi de plata a 25% din majorările de întârziere.