Aleșii bihorenilor au aprobat miercuri, în unanimitate, asocierea Consiliului Județean cu trei primării de comune pentru a le aloca 4,3 milioane lei ca să-și modernizeze ori extindă drumuri comunale.

Stabilirea celor trei comune beneficiare – și anume Oșorhei, Sânnicolau Român și Mădăras – s-a făcut în baza unui program instituit anul trecut, care prevede criterii clare pentru ca ele să primească bani de la administrația județeană, cele mai importante condiții fiind să contribuie și ele la finanțarea proiectelor, iar acestea să vizeze drumuri importante.

Pentru cinci drumuri

De altfel, așa cum BIHOREANUL a arătat, pentru banii CJ Bihor au concurat șase primării, adică, pe lângă cele trei mai sus enumerate, și cele ale comunelor Olcea, Tinca și Husasău de Tinca.

În final, pentru comuna Oșorhei a fost aprobată cofinanțarea de la bugetul județean cu 1,6 milioane lei a proiectului de reabilitare a drumului comunal DC 44 Fughiu – Husasău de Criș, a cărui valoare totală este de 2,398 milioane lei, cu TVA inclusă.

Pentru Sânnicolau Român, unde primăria are un proiect de modernizare a străzilor și a drumului comunal DC 77 dintre Roit și Livada de Bihor prin lărgirea acestuia la două benzi și asigurarea unui sistem de scurgere a apelor pluviale, în valoare totală de 3,133 milioane lei (cu TVA), CJ Bihor va contribui cu suma de 2 milioane lei.

În ce privește comuna Mădăras, care vizează modernizarea drumului comunal DC 94 dintre Mădăras și Ianoșda și a DC 94A Gurbediu – Ianoșda în baza unui proiect în valoare totală de 1,127 milioane lei (inclusiv TVA), CJ Bihor va acorda un sprijin de 0,7 milioane lei.

Propunerea lui Bolojan

Inițiativa de a sprijini financiar primăriile care își modernizează drumurile comunale a fost lansată public de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în vara anului trecut, când consilierii județeni au și aprobat-o în unanimitate, dându-și acordul pentru inițierea unui „program pentru asigurarea conectivității și dezvoltării zonelor rurale din județul Bihor”.

Potrivit hotărârii votate în iunie 2023, în Bihor există drumuri comunale pe care nu încap deodată două mașini care se deplasează în sensuri diferite și drumuri comunale din pământ, iar propunerea lui Bolojan viza alocarea de fonduri de la bugetul județului pentru acele comune care administrează drumuri ce asigură conectivitatea cu drumuri județene sau naționale, cu alte comune unde se înregistrează valori mari de trafic și care fac legătura spre investiții care generează noi locuri de muncă.

Cofinanțările din partea CJ Bihor se acordă în cadrul unor apeluri de proiecte, punctate după mai multe criterii: valoarea cofinanțării asigurate de primării, valorile de trafic dovedite cu un studiu de trafic sau recensământului circulației rutiere, crearea unor noi locuri de muncă prin realizarea lucrărilor de modernizare/extindere/lărgire a părții carosabile și atragerea unor noi investiții.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!