O acţiune comună a poliţiştilor Serviciilor de Investigare a Fraudelor Bihor şi Sălaj şi a angajaţilor ANAF, coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Salonta.

În urma unei percheziţii organizate la sediul unei firme locale, poliţiştii au confiscat peste 400.000 litri de ulei comestibil, încărcat în 5 autotrenuri, dar şi mărfuri alimentare abia descărcate din alte 15 autotrenuri, toate provenite din tranzacţii intracomunitare frauduloase.

Potrivit unor surse judiciare, societatea salontană era una de tip fantomă, folosită de Estife Prest SRL, firma unui om de afaceri din Sălaj, Alexandru Ion Neagotă, pentru a eluda plata TVA către bugetul de stat pentru importurile de produse alimentare din Ungaria.

Conform aceloraşi surse, gruparea a fost monitorizată timp de 5 luni de lucrătorii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă. Afaceristul coordona o adevărată suveică de firme fantomă pentru a eluda plata datoriilor către buget, prejudiciul cauzat ridicându-se la peste 4,5 milioane de euro.

Ancheta în caz este coordonată de procurorii sălăjeni, iar până la finalizarea cercetărilor inspectorii ANAF au pus sechestru asigurator pe bunurile societăţii salontane.