Sala Festivă a Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea a găzduit, joi, întâlnirea medaliatului olimpic la judo la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, Mircea Frăţică, cu elevii claselor primare din acest liceu.
Evenimentul a avut loc în cadrul programului naţional "Campionii României în şcoală, liceu şi universitate" şi a fost organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, sub înaltul patronaj al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Educaţiei Naţionale.
Peste 400 de copii au ascultat cu mare interes povestirile fostului mare sportiv, au asistat cu sufletul la gură la demonstraţia de judo oferită de colegii lor mai mari de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", Laurenţiu Mezei şi Darius Mudura, şi-au potolit curiozitatea cu întrebări demne de cei mai buni gazetari sportivi, au urmărit imaginile cu meciurile invitatului în competiţia de acum 33 de ani şi, în final, au vânat mult doritul autograf al campionului pe o fotografie a acestuia alăturată afişului JO 1984.
"Cea mai importantă concluzie ar fi aceea că evenimentul şi-a atins obiectivele, de a face cunoscute valenţele sportului, de a atrage copiii, elevii către mişcare, către sport, foarte mulţi dintre ei manifestându-şi dorinţa de a practica judo-ul", a declarat Petruţ Drăgan, directorul DJST Bihor.
Alături de invitatul special, Mircea Frăţică, au fost prezenţi la eveniment şi Răzvan Puia, directorul de cabinet al prefectului de Bihor, Călin Hoţupan, inpectorul de specialitate al ISJ Bihor, şi Iulius Timar, directorul Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu".
Cine este Mircea Frățică
Mircea Frățică s-a născut în comuna Pogoanele jud Buzău, la 14 iulie 1957. A început să practice judo la 15 ani şi în doar 6 luni a devenit campion național la categoria sa de vârstă.
Legitimat la Energia Bucuresti si mai apoi la Dinamo Bucuresti, din 1974 si pana in 1979 a castigat mai multe titluri de vicecampion si campion national la categoriile sale de varsta. La 22 de ani, in 1979 s-a transferat la CS Nitramonia Fagaras unde, sub comanda antrenorului Gheorghe Gujba a atins culmea performantei sportive internationale nationale. Intre altele, a devenit campion balcanic de seniori de 4 ori si de 3 ori a castigat Campionatele international ale Romaniei.
In 1980 a castigat medalia de bronz la CE din Austria, ceea ce i-a dat dreptul sa se califice la Jocurile Olimpice de la Moscova, unde s-a clasat aproape de podium, pe locul 5, devenind astfel primul judoka roman prezent la o editie a JO. La CE de la Rostok din 1982 a devenit Campion European la categoria 78 de kg. Un an mai tarziu s-a reintors la Moscova, de data aceasta la un campionat mondial, unde a urcat din nou pe podium, castigand medalia de bronz.
Apogeul carierei l-a atins la Jocurile Olimpice din America, Los Angeles 1984, unde a devenit primul judoka român care a cucerit o medalie olimpica, medalia de bronz. De altfel, aceasta medalie a contribuit la cea mai buna participare a Romaniei la o editie a JO, castigand 53 de medalii, din care 20 de aur, 16 de argint si 17 de bronz. Tara noastra s-a situat pe locul 2 in clasamentul pe medalii dupa tara gazda, Statele Unite ale Americii.
Dupa JO 1984 Mircea Fratica a incheiat cariera de sportiv dar nu s-a despartit de judo devenind antrenor. A antrenat jodoka de la clubul sau de suflet Nitramonia Fagaras, de la lotul national al Romaniei dar si de la JC Liberty Oradea. Ca antrenor a cucerit Cupa Campionilor Europeni in 1999 cu JC Liberty Oradea, iar inainte de JO de anul trecut de la Rio de Janeiro - Brazilia a fost antrenorul celui mai bun judoka roman al momentului, Daniel Natea.
Ca urmare a rezultatelor extraordinare obtinute de-a lungul timpului atat ca sportiv cat si ca antrenor, Mircea Fratica a devenit maestru emerit al sportului, antrenor emerit si detine, la judo, centura neagra cu 4 dani. In 2009 Consiliul Local a votat pentru a-i acorda titlul de Cetatean de Onoare al orasului Fagaras.