Un grup de 25 de potenţiali investitori din statele americane Carolina de Nord, Georgia, Ohio şi Montana se află în aceste zile la Pietroasa, unde sunt interesaţi de proiectul construirii unei staţiuni la standarde tipice celor de peste Ocean.

Proiectul a fost început de alţi oameni de afaceri americani în urmă cu trei ani, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, răstimp în care primii investitori au cheltuit peste 6 milioane de dolari nu doar în achiziţia de terenuri, ci chiar şi în modernizarea unor drumuri din comună.

"Oamenii de afaceri americani vor să ridice un sat de vacanţă, dar la standarde cum nu mai există prin zona noastră. Toţi sunt persoane născute în America, nu de origine românească, iar pe unii dintre ei îi cunosc personal. Unul are la el acasă o cabană de vacanţă de multe milioane de dolari, şi numai terenul de golf de lângă ea valorează 10 milioane de dolari", a explicat şeful CJ într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, pentru ca ziariştii orădeni să-şi facă o idee despre seriozitatea proiectului.

Ţîrle a spus că, până acum, americanii nu au făcut tam-tam cu privire la proiectul lor, dar au realizat deja şi câteva lucruri concrete, dincolo de planurile urbanistice ale viitorului sat de vacanţă, printre ele numărându-se construirea unui teren de sport după modelul celor existente în campusurile universităţilor din SUA.

Preşedintele CJ a mai anunţat că va sprijini şi în continuare proiectul americanilor de la Pietroasa, deoarece acesta este unul original, fiind axat pe turismul de aventură, care pune în valoare peisajele sălbatice ale Apusenilor, dar şi pentru că viitoarea staţiune va aduce locuri de muncă şi salarii decente pentru locuitorii din zonă.

"Oamenii din Pietroasa deja au avut mult de câştigat de pe urma lor, fiindcă americanii au cumpărat sute de hectare de terenuri pe care, altfel, nu le-ar fi vândut niciodată, cel puţin nu pe sumele respective, pe care mulţi şi-au cumpărat case şi maşini", a adăugat Radu Ţîrle.

De asemenea, preşedintele CJ a precizat că oamenii de afaceri americani provin din state unde o mare pondere a economiei se bazează pe turism. "Numai în Carolina de Nord, turismul montan reprezintă circa 75% din Produsul Intern Brut al statului", a explicat Ţîrle.