Mii de preșcolari și elevi din județul Bihor învață în unități de învățământ care n-ar trebui să fie deschise.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică la solicitarea BIHOREANULUI, 82 din cele 708 de unități de învățământ din județ au început anul școlar fără autorizație sanitară, pentru că au latrine în curte, clădiri neconforme sau probleme mai mici, precum curte comună pentru elevii mici și mari.

Merită menționat că BIHOREANUL a solicitat aceste date de la DSP Bihor înainte de debutul anului școlar, dar au fost furnizate abia acum.

Situații provizorii

Lista celor 82 de unități de învățământ fără autorizație sanitară de funcționare începe cu o grădiniță din Oradea, cea cu program prelungit nr. 51 situată pe strada Călugăreni nr. 4. N-a primit acordul DSP Bihor pe motiv că nu are circuite corespunzătoare, ceea ce înseamnă că traseele educative sau recreative ale micuților se suprapun cu cele administrativ-gospodărești ale unității. Problema pare că va fi rezolvată, pentru că este în șantier o clădire nouă a grădiniței.

Lista DSP Bihor continuă cu școala primară din Sânmartin, care avea grupuri sanitare necorespunzătoare. Problema s-a rezolvat însă, în prima zi din acest an școlar fiind dată în funcțiune o clădire nouă și modernă pentru școală, așa că probabil este o chestiune de timp până când va obține autorizația.

De asemenea, DSP Bihor mai are în evidență și unități de învățământ în curs de autorizare, adică acolo unde problemele identificate în trecut au fost remediate și, probabil, urmează inspecțiile în teren. Printre acestea se numără grădinițele din Beznea, Otomani, Vintere, Nojorid, Răbăgani, Meziad, etc.

Cu buda-n fundul curții

Așa cum se întâmplă în toată România, și Bihorul mai are școli și grădinițe fără toalete la interior, unde copiii sunt nevoiți să folosească latrinele din fundul curții. Evident, acestea nu au autorizație sanitară, iar în această situație sunt grădinițele și școlile din Hidișel (comuna Dobrești), Luncasprie, Abrămuț, Galoșpetreu.

Și alte unități de învățământ au probleme cu grupurile sanitare: la Topa de Sus sunt amenajate în containere neconforme, la Sărand sunt vechi și necorespunzătoare, la fel și la Hidișelu de Sus.

Alte unități nu au apă potabilă (Holod, Lupoaia) sau au clădiri vechi și distruse (școala din Mișca, grădinița din Remeți, școala din Urvind, școala și grădinița din Lugașu de Sus, școala din Picleu).

Unii nici n-au cerut

Lista DSP Bihor mai cuprinde și câteva școli și grădinițe în șantier sau unde problemele sunt de o gravitate mai redusă, precum faptul că preșcolarii și elevii împart aceeași curte (cum e la Bogei, Urviș de Beiuș, Sîrbi, Burzuc, etc.).

Un alt motiv pentru care inspectorii sanitari nu au dat autorizația este lipsa unor împrejmuiri în jurul curților (Sânnicolau de Munte, Sacalasău, etc.).

Pe de altă parte, în Bihor sunt și câteva zeci de unități de învățământ pentru care nu s-a solicitat autorizația sanitară, ceea ce este din nou o încălcare a legii, care prevede că toate spațiile școlare trebuie să aibă acest act.

Lista completă a unităților de învățământ fără autorizație sanitară:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!