Anul școlar 2022-2023 va debuta luni pentru aproximativ 87.000 de preșcolari și elevi, câți sunt înscriși în unitățile de învățământ din Bihor.

Mulți dintre ei vor învăța în școli și grădinițe care nu au autorizație sanitară de funcționare, fie pentru că au condiții precare, fie pentru că încă sunt în șantier.

Totodată, este primul an școlar care nu mai este împărțit în semestre, ci în module.

60% fără autorizație!

Cu o săptămână înainte de începerea școlii, echipe de control compuse din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Bihor, ai Prefecturii și ai Inspectoratului Școlar au verificat stadiul pregătirii pentru debutul anului școlar în 61 de școli și grădinițe din județ.

Potrivit raportului comisiei, consultat de BIHOREANUL, din acestea, doar 24 (39,34%) au autorizații sanitare de funcționare, în timp ce majoritatea (37 la număr, 60,66% în procente) nu au primit acest aviz din partea DSP Bihor.

Motivele sunt diverse: clădiri încă în curs de reabilitare, curți neîmprejmuite, lipsa toaletelor în interiorul clădirii, încălzirea cu sobe metalice ori clădiri prea vechi și degradate.

De exemplu, n-are autorizație Școala Gimnazială Ovidiu Drîmba din Lugașu de Jos, despre care BIHOREANUL a scris că nu este branșată la apă. Din ordinul primarului UDMR-ist Sorban Levente, una din clădiri a fost deconectată de la rețea și în ciuda unei hotărâri judecătorești care impunea rebranșarea ca măsură urgentă, subalternii lui Sorban au refuzat să facă asta. Așadar, din cauza unui primar, elevii ar putea să rămână acasă, de fapt, pentru că dacă situația nu va fi remediată, DSP Bihor nu permite folosirea clădirii.

Tot în Lugașu de Jos, probleme sunt și la Grădinița din Urvind, care n-are un spațiu adecvat pentru laptele și cornurile pe care le primesc copiii și care sunt depozitate în cancelarie, și unde sălile de curs sunt cu igrasie.

Fose septice periculoase

Toaleta în curte este o problemă și în Bihor. Școala nr. 3 din Topa de Sus este una din unitățile de învățământ din Bihor care are în continuare WC-urile în afara clădirii. În plus, nici sălile de clasă nu arată prea bine, au consemnat membrii comisiei de control, care au cerut reprezentanților școlii să rezolve aceste probleme.

La Școala primară nr. 1 Gurani, din comuna Pietroasa, autorizația lipsește pentru că lucrările la fațadă nu au fost finalizate, între autoritatea locală și constructor existând un conflict, după cum se arată în raportul comisiei. De asemenea, sălile de clasă și anexele sanitare au o stare igienică necorespunzătoare.

Clase vechi și care necesită reparații sunt și la grădinița și școala din Urviș de Beiuș, unde, mai mult, obiectele sanitare erau și defecte.

Grădinița din Lupoaia, comuna Holod, nu are apă potabilă curentă, motiv pentru care nu primește nici autorizație sanitară, iar la grădinița și școala primară din Abrămuț, o clădire recent intrată în patrimoniul primăriei, treptele sunt distruse, fosa septică este neprotejată și, deci, un pericol pentru copii, WC-urile sunt în exterior, iar spațiul în care sunt depozitate produsele din programul „Lapte și corn” are igrasie.

Aceeași problemă gravă cu fosa este și la școala primară din Galoșpetreu, comuna Tarcea, și la grădinița din Sacalasău Vechi (comuna Derna).

Pentru 18 dintre unitățile de învățământ, comisia a stabilit termene de reverificare, astfel că și-ar putea primi autorizațiile în perioada următoare.

Autoritățile nu știu!

Autoritățile județene nu au anunțat însă câte din numărul total al unităților de învățământ din Bihor nu au autorizație sanitară. Inspectorul școlar general Horea Abrudan a declarat, pentru BIHOREANUL, că nu deține această informație, iar Direcția de Sănătate Publică Bihor nu a răspuns, până la publicarea acestui articol, la o solicitare scrisă a redacției pe această temă.

În schimb, se știe câte clădiri de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu: 82, dintr-un total de 892.

„Avem opt școli care au relocat grupe sau clase, din cauza lucrărilor de reabilitare”, a declarat Horea Abrudan (foto). De exemplu, la Colegiul Național Octavian Goga, elevii vor merge în două schimburi pentru că o clădire a intrat în șantier, iar Consiliul Local nu a găsit un alt spațiu pentru elevi.

În două schimburi vor merge și elevii de la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea unde, așa cum BIHOREANUL a dezvăluit, a izbucnit un scandal uriaș, pentru că Ministerul Educației nu a autorizat funcționarea claselor într-o clădire pregătită de Eparhia Reformată și de Primărie pentru elevii maghiari, pe motiv că ar fi o segregare nepermisă de lege.

Structura anului școlar

Acesta este primul an școlar de la izbucnirea pandemiei de Covid-19 când nu se mai pune problema ca elevii și profesorii să respecte măsuri anume ori să aibă restricții de vreun fel. Totuși, Ministerul Sănătății a făcut recomandări de precauție, cerând ca măsuri igienico-sanitare să nu fie ignorate.

Totodată, este primul an școlar în care elevii nu vor mai învăța în semestre, ci în cinci module. Prima vacanță va fi între 22 și 30 octombrie, urmată apoi de modulul 2, întins până pe 22 decembrie.

În 2023, școala va reîncepe pe 9 ianuarie, cu modulul 3. Elevii din Bihor vor avea așa-zisa vacanță de schi, cum a botezat Ministerul Educației zilele libere din februarie, între 11 și 19 februarie. În premieră, fiecare județ poate decide când anume în luna februarie ia această vacanță.

Modulul 4 va începe pe 20 februarie, iar între 27 și 31 martie elevii vor avea „Săptămâna verde”, cu activități aparte. Din 7 până pe 18 aprilie vor fi în vacanța de primăvară, iar între 24 și 28 aprilie va fi săptămâna „Școala altfel”. Modulul 5 se va întinde între 19 aprilie și 16 iunie, când va începe vacanța de vară.

O altă noutate este că tezele nu vor mai fi obligatorii, iar elevii vor avea o singură medie, pe parcusul anului școlar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!