La fel ca în urmă cu o săptămână, principalii responsabili locali în criza Covid au prezentat situaţia epidemiologică la zi, într-o intervenţie difuzată pe Facebook, în care prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a afirmat că în intervalul de timp scurs de atunci, în judeţ s-a înregistrat o "creştere uşoară" a numărului de noi îmbolnăviri, media zilnică crescând de la 53 noi cazuri Covid diagnosticate în 24 de ore la 54 cazuri noi/zi.

De ce se răspândeşte infecţia

Prefectul a spus că în baza analizelor epidemiologilor, cauzele principale ale răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 sunt vacanţele (bihorenii care călătoresc şi se întorc infectaţi), faptul că Bihorul este un judeţ turistic (cu circa 8.000 de "români şi nu numai români" care, în fiecare zi, tranzitează sau rămân o perioadă în Bihor), faptul că judeţul are deschise 6 puncte de trecere a frontierei (prin care săptămâna aceasta au tranzitat circa 100.000 persoane), participările la evenimente private, precum şi participarea la "evenimentele religioase ale unor anumite culte". De altfel, Ţiplea a precizat că s-a întâlnit din nou în cursul zilei cu reprezentanţii cultelor, cerându-le să insiste pentru ca membrii lor să respecte regulile sanitare.

De asemenea, prefectul a prezentat şi rezultatele acţiunilor de control desfăşurate de instituţiile statului: 10.465 persoane verificate, 588 mijloace de transport, 590 societăţi comerciale, rezultatul fiind 423 sancţiuni, iar amenzile totalizând peste 278.000 lei.

Păstraţi distanţa, purtaţi mască, spălaţi-vă

În condiţiile în care în luna august în Bihor s-au înregistrat 974 noi îmbolnăviri (mult peste lunile anterioare: martie - 32, aprilie - 432, mai - 158, iunie - 51, iulie - 284), şefa DSP le cere bihorenilor să respecte "regulile simple, dar la îndemâna tuturor", care pot evita răspândirea bolilor.

Dr. Daniela Rahotă a prezentat analiza noilor cazuri din luna august, când s-a ajuns la un total de 1.954 îmbolnăviri şi 1.008 cazuri active în judeţ, adică 51% din totalul îmbolnăvirilor.

În ce priveşte distribuţia geografică şi pe sexe, Rahotă a spus că 55% din îmbolnăviri sunt în mediul urban, iar 62% afectează persoanele de sex feminin. Din totalul îmbolnăvirilor, 60% sunt la persoanele sub 50 de ani, iar 3% la cele peste 80 de ani, dar decesele octogenarilor au ajuns la 18% din total, 14% din ele însemnând pierderi de vieţi în cazul persoanelor sub 50 de ani.

În prezent, a mai spus dr. Rahotă, există cazuri Covid active (persoane infectate şi nevindecate) în 81% dintre cele 100 de oraşe şi comune din Bihor, cele mai multe fiind în Oradea (390), Nucet (35), Beiuş (32), Oşorhei (29), Dobreşti şi Ştei (câte 24), Ţeţchea (21) şi Ineu (15).

Potrivit unei hărţi făcute publice ulterior de Instituţia Prefectului, singurele UAT-uri fără cazuri active în perioada 13-20 august sunt: Şimian, Tarcea, Sălacea, Cherechiu, Viişoara, Abrămuţ, Sâniob, Sălard, Spinuş, Şinteu, Borş, Paleu, Toboliu, Sânnicolau Român, Căbeşti, Mădăras, Husasău de Tinca, Cociuba Mare, Şoimi. 

500 paturi pentru Covid

Prezentând situaţia din spitalele bihorene, dr. Gheorghe Carp a susţinut că "din fericire aceasta este stabilă" atât din punct de vedere al existenţei unui număr suficient de paturi pentru patologia Covid, cât şi al asigurării cu materiale de protecţie şi medicamente.

Potrivit spuselor sale, în Bihor sunt circa 500 de paturi Covid, din care 320 la Spitalul Municipal din Oradea ("pentru cazurile grave şi severe"), 40 în secţia de Boli Infecţioase din strada Republicii (pentru forme uşoare şi medii), 20 la Beiuş (pentru asimptomatici şi forme uşoare) şi "peste 200" la Spitalul de Recuperare din Felix şi 1 Mai.

"Pe Coposu sunt cam 40 de paturi libere", a spus dr. Carp, iar despre secţia ATI că "are posibilitatea de extindere până la 35 de paturi complet utilate".

Microbuze pentru pozitivi

Dr. Carp a făcut şi un apel neobişnuit, adresat bihorenilor care s-au testat fie la cerere, fie pentru că au fost în contact cu bolnavi şi au aflat, în urma testelor, că sunt pozitivi să nu vină la spital cu mijloace de transport în comun, ci să folosească maşini anume puse la dispoziţie de Serviciul de Ambulanţă al Judeţului.

"S-au făcut demersuri pentru ca SAJ să primească azi trei microbuze. Cei anunţaţi că au fost diagnosticaţi să nu utilizeze mijloace de transport în comun (n.r. – pentru a ajunge la spital), să sune la SAJ şi la domiciliul lor se va deplasa un microbuz cu medic, care, în funcţie de starea lor, va decide internarea", a spus Carp.

Coordonatorul spitalelor din judeţ cu subordonare locală a mai dat asigurări că "Bihorul a primit antivirale de ultimă generaţie" şi că "din fericire nu avem probleme cu echipamentele, cu medicamentele", deoarece autorităţile continuă să facă achiziţii.