Muzeul Țării Crișurilor a anunțat că peștera de la Vadu Crișului va fi închisă vizitatorilor vreme de două zile, la finalul lunii august, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță, iar apoi, din 31 august, va primi din nou turiști.

„În perioada 29-30 august a.c., Peștera de la Vadu Crișului va fi închisă în vederea realizării unor lucrări de mentenanță, urmând ca din 31 august să se redeschidă pentru vizitare conform programului obișnuit. Mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis reprezentanții MȚC.

Peștera Vadu Crișului (Peștera de la Cascadă, Peștera Zichy) se află în centrul Defileului Crișului Repede și este străbătută de un pârâu, care formează o cascadă. 

Caverna a fost descoperită de Karl Handl, un iubitor al naturii din zona Vadu Crișului. El l-a anunțat pe Czárán Gyula, considerat părintele turismului din Munții Apuseni care, în 10 noiembrie 1903, prin dinamitarea blocului de stâncă, a deschis peștera. 

Specialiștii de la MȚC arată că, în 1905, monumentul natural a fost deschis pentru vizitare, iar Czárán Gyula a făcut primul ghidaj turistic.

„Peștera este renumită, din punct de vedere biospeologic, mai ales, datorită speciilor troglobionte, atât terestre, cât și acvatice, unele endemice. Totodată, aceasta este și habitatul natural al unei numeroase colonii de lilieci, cu diverse specii protejate la nivel european. În peșteră, nu departe de intrare, în galeria laterală, au fost descoperite resturi scheletice ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a trăit până în urmă cu 27.000 de ani”, se arată pe site-ul MȚC.

Peștera este în administrarea Muzeului Țării Crișurilor. În perioada 1 aprilie - 31 octombrie, ea poate fi vizitată între orele 9 și 17, iar în perioada 1 noiembrie - 31 martie, între orele 10 și 16. 

Pentru acces, adulții plătesc 20 de lei, iar copiii, elevii, studenții și pensionarii, 10 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!