Cinici și cruzi, cu profundă lipsă de empatie față de victime. Aşa sunt descrişi soţii Gyöngyi și István Budai într-o hotărâre a Judecătoriei Oradea care i-a condamnat recent la închisoare, luând şi o altă decizie mai puţin obişnuită: confiscarea extinsă a averii pe care cuplul a strâns-o din exploatarea unor tinere prostituate și din cămătărie, investind-o în bunuri pe numele copiilor.

Suma nu e deloc de lepădat. Doar de pe urma fetelor scoase la produs în Oradea şi ulterior în Franţa, soţii Budai au strâns aproape 1 milion de lei în numai 8 luni. Prostituatele aveau chiar şi target: trebuiau să încaseze minimum 300 de euro pe zi, în caz contrar fiind brutalizate şi obligate să rămână „la produs” până când recuperau „pierderea”...

Prostituate cu normă

Trimis în faţa judecătorilor de procurorii Parchetului Oradea anul trecut, cazul priveşte acuzaţii de trafic de persoane şi proxenetism aduse cuplului Budai István, zis „Boby”, şi Gyöngyi, alias „Kopasz”, dar și lui Mátyás József, un complice de-ai lor.

Victimele sunt Andrea, Eva şi Rivana, trei tinere din Bihor care se întreţineau prostituându-se pe Calea Borşului. Ele activează de câţiva ani și figurează în evidenţele Primăriei Oradea cu datorii neplătite de peste 150.000 lei, amenzi încasate după ce au fost prinse de poliţişti racolând clienţi pe domeniul public.

Budai István le-a ademenit în aprilie 2022, oferindu-le împrumuturi pe care tinerele urmau să le achite din încasările zilnice. Fetele îl ştiau, căci e proxenet cu state vechi, după cum a descoperit şi BIHOREANUL. De-a lungul vremii a fost condamnat pentru trafic de prostituate şi chiar pentru răpirea unei tinere care, aflată iniţial sub „ocrotirea” lui, fugise pentru a încerca să lucreze pe cont propriu.

Cele trei fete intrate sub tutela proxenetului şi a soţiei sale au fost transformate în sclave. Cei doi le-au luat actele ca să nu poată fugi, le-au impus ce haine să poarte, cum să se fardeze, cum să-şi atragă clienţii, le-au fixat program de lucru, ba chiar şi target la încasări: câte 300 de euro zilnic, de persoană.

Acasă şi în deplasare

Prostituatele au prestat într-o parcare de pe Şoseaua Borşului, dar au fost duse în mai multe rânduri şi în Franţa. Budai István avea acolo amici proxeneţi cu care a negociat să le cedeze locuri în zonele pe care le controlau, în schimbul unei cote din încasările fetelor. De transport s-a ocupat împreună cu Mátyás József, un om de încredere al lui, iar ca să nu atragă atenţia şi-au împărţit sarcinile. Budai era cel care ieşea cu tinerele din ţară, le lăsa în Ungaria şi se întorcea imediat în România. Imediat după aceea pleca Mátyás, care le prelua de pe drum şi le ducea la destinaţie, unde le și supraveghea pe perioada „şederii”.

Dacă întârziau ori nu îşi făceau „norma”, pedeapsa era pe măsură: fetele erau ameninţate, înfometate şi chiar bătute. „Îți dau eu ție, să vezi, în fiecare zi bătaie, să te pişi pe tine. Aduc cu mine și patent, stai numa’!”, „Ce a fost ieri… că numa’ 30 de euro? Eu nu știu ce faci, da’ mă enervează. No, stai că merg eu acolo și îți dau io ție! Două picioare și alea două mâini ți le rup”, sunt doar câteva dintre ameninţările primite de fete din partea lui Budai István, după cum reiese din sentința Judecătoriei, care redă din discuţiile telefonice interceptate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, cei care, sub supravegherea unui procuror, s-au ocupat de cercetări.

Săracii bogaţi

Din august şi până în noiembrie 2022, când soţii Budai au fost reţinuţi, anchetatorii au înregistrat peste 1.600 de convorbiri purtate cu fetele despre sumele câştigate, dar și cu Mátyás, care îi alinta pe proxeneţi cu apelativele „mama” şi „tata”, în timp ce soții îi spuneau „fiul meu”, deşi între ei nu există nicio legătură de rudenie.

Din calculele anchetatorilor, în perioada aprilie - noiembrie 2022, Andrea, Eva şi Rivana le-au adus proxeneților peste 173.000 euro, adică aproape 1 milion de lei.

Ca să-i „înmulţească”, Budai oferea împrumuturi între 1.500 euro şi 30.000 euro, cu o dobândă lunară între 10-15%. Datornicii, la fel ca prostituatele, erau urmăriţi cu rigurozitate, iar de colectarea dobânzilor, penalităţilor şi a datoriilor se ocupa tot Mátyás.

Şi le mergea bine. Deşi nici Budai István şi nici soţia lui, Gyöngyi, nu au avut vreodată loc de muncă, dețineau o casă pe numele lor, două apartamente - câte unul pe numele fiecăreia dintre fiicele lor -, plus un BMW pe numele fiului.

Sub sechestru!

Poliţiştii au pus capăt afacerii pe 18 noiembrie 2022. Mai multe echipaje au descins atunci la casa soţilor Budai din zona Gutenberg, construită fără autorizaţie pe malul Crişului şi neînregistrată în evidenţele Primăriei, precum și la apartamentele celor două fiice şi la Mátyás acasă. Au ridicat bijuterii (inele, lănţişor şi cercei de aur), bani (5.540 lei, 8.175 euro şi 3.000 forinţi), precum şi actele celor trei prostituate, pe care Budai le confiscase, ca ele să nu fugă.

În timp ce Mátyás a fost plasat sub control judiciar, soţii Budai au fost trimişi în arest, după gratii, măsură revocată pe 29 mai 2023, pentru femeie, dar rămasă în vigoare şi în prezent pentru soţul ei. Tot atunci, procurorii au instituit sechestre pe bani, bijuterii, pe imobilele familiei şi pe bolidul lui Budai jr., iar prin rechizitoriul întocmit pe 2 februarie 2023 au solicitat judecătorilor să le fie toate confiscate, în contul câştigurilor fabuloase obţinute de pe urma prostituatelor.

Soţii Budai au fost inculpați pentru proxenetism şi cămătărie în formă continuată, iar Mátyás pentru complicitate. În timpul procesului început la Judecătoria Oradea, cei trei şi-au recunoscut faptele şi au cerut să fie judecaţi după procedura simplificată, care le asigură reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Încercând să mai obţină o reducere, Budai István a făcut mai multe denunţuri vizând traficul de droguri, care, însă, nu s-au confirmat.

În final, luna trecută, pe 7 mai, Judecătoria a pronunţat primul verdict: bărbatul a fost condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare, soţia lui, Gyöngyi, a primit 3 ani și 2 luni de detenție, iar Mátyás a scăpat cu o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Fără avere

Pe lângă pedeapsa principală, instanţa a dispus și confiscarea extinsă a averii cuplului şi a copiilor acestora. Procedura a fost introdusă în Codul penal în 2012, însă este extrem de rar pusă în aplicare. Conform legii, se poate aplica în cazul infracţiunilor pedepsite cu închisoare de 4 ani sau mai mare în cazul anumitor infracţiuni, cum ar fi cele de corupţie, traficul de droguri, traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiunile economice sau contrabandă, dar cu trei condiţii care trebuie îndeplinite cumulativ: bunurile în discuţie să fie obţinute cu cel mult 5 ani înainte de comiterea infracţiunii, valoarea acestora să depăşească în mod vădit veniturile legale ale persoanelor, iar instanţa să aibă convingerea „că provin din activităţi infracţionale”.

În cazul celor doi proxeneţi, aceştia dispuneau de proprietăţi imobiliare și de bijuterii în condiţiile în care nici unul dintre membrii familiei nu muncea. În contextul în care nici inculpații și nici copiii acestora nu desfășoară activități lucrative din care să se întrețină, iar în ce-i privește pe cei doi inculpați instanța a reținut că se îndeletnicesc cu comiterea de infracțiuni, apare evident că bunurile au fost achiziționate cu bani din activități infracționale”, arată sentința.

Totodată, pentru că cele trei prostituate nu s-au constituit părţi civile şi nu au pretins despăgubiri de la soţii Budai, Judecătoria Oradea a dispus doar confiscarea a 173.000 euro, suma pe care anchetatorii şi instanţa au stabilit că proxeneții au obţinut-o din exploatarea lor.

Hotărârea judecătorească nu este însă definitivă, iar soţii Budai au şi atacat-o. Sunt nemulţumiţi că instanţa i-a lăsat fără avere şi ar putea rămâne pe drumuri, după cum a explicat avocatul lor, Remus Matea. Ca urmare, procesul va continua, începând din această lună, la Curtea de Apel Oradea, unde speră că judecătorii vor fi mai indulgenţi cu buzunarele lor...


LOVERBOY CU VECHIME
Bătăuş de prostituate

În vârstă de 52 de ani şi absolvent de şcoală generală, Budai István a intrat în afacerile cu prostituate la începutul anilor 2000, racolând fetele iniţial după metoda „Loverboy”. Aşa a cunoscut, în vara anului 2012, o tânără din Salonta pe care a convins-o să se mute cu el sub pretextul că o va lua de soţie. Bărbatul a forţat-o, însă, să se prostitueze, iniţial în Oradea, apoi, în complicitate cu un alt cunoscut proxenet, Hanyecz Attila, şi în Salonta.

Fata a reuşit să scape după câteva săptămâni, fugind din locuinţa unde era ținută de Hanyecz, dar după câteva luni Budai a găsit-o. A bătut-o şi a adus-o cu forţa la Oradea, incidentul fiind surprins de martori. Ajuns pe mâna poliţiştilor, Budai s-a ales cu 3 ani de închisoare în regim de detenţie pentru trafic de persoane. Eliberat condiţionat în 2014, a revenit în afaceri.

Un an mai târziu Budai era, din nou, după gratii. A fost condamnat pe 21 octombrie 2015 la 1 an 6 luni și 303 zile de închisoare, tot cu executare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, după ce răpise o prostituată care, aflată iniţial sub „ocrotirea” lui, fugise pentru a lucra pe cont propriu, cele 303 de zile fiind restul de pedeapsă rămas neexecutat din pedeapsa anterioară încasată pentru trafic de persoane.

Bărbatul a urmărit taxiul în care se afla fata şi, când maşina a oprit într-o intersecţie, a coborât din maşina sa şi a smuls-o pe prostituată de pe bancheta din spate, după care a ascuns-o în colonia de romi din Marghita, la un văr. De aici, victima avea să fie recuperată de rude, o săptămână mai târziu. Budai a fost eliberat condiţionat în 2017.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!