Adesea, orădenii cer să aibă un beneficiu direct pentru colectarea separată a deșeurilor, iar o firmă din oraș a creat un aparat care răspunde acestei doleanțe.

Un tonomat special răsplătește fiecare PET colectat separat cu mâncare pentru un animal de companie (în engleză, „pet”). Așa că orădenii au dublu avantaj: reciclează și își hrănesc prietenii loiali...

Bobițe... la PET 

De o lună, în Piața Episcop Ignatie Darabant, din zona de case din Ioșia, un tonomat aparte a devenit locul preferat al cățeilor. Cu dimensiunile unui dulap mai mic, aparatul este menit să stimuleze colectarea separată a flacoanelor de plastic.

„În urma experienței cu programul pilot de salubritate din cartierul Prima din Nufărul, ne-am gândit să dezvoltăm și alte soluții pentru colectarea separată a deșeurilor”, explică Cosmin Vlad (foto), director de marketing în cadrul companiei orădene Cargo Track. Firma este aceeași care a furnizat Primăriei sistemul cu saci cu coduri și camere de filmat inteligente, testat la țarcurile asociației din Nufărul.

În urmă cu o lună, angajații Cargo Track au pus în funcțiune, în fața sediului lor, tonomatul ce adună PET-uri pentru „pets”. Printr-o fantă anume creată, oricine poate arunca în aparat flacoane, un senzor le recunoaște și, ca răsplată, eliberează într-un castron de la baza aparatului 200 grame de bobițe de mâncare pentru căței.

Prin tot orașul

Aparatul a fost gândit pentru zonele unde orădenii ies la plimbare cu cățeii lor. „Poate fi amplasat în jurul țarcurilor pentru câini sau alte zone preferate de stăpânii lor. Acceptă doar flacoane de 0,5 sau un litru, pentru că acestea sunt cele pe care le folosesc cu predilecție cei care ies la plimbare”, explică Cosmin.

Tonomatul, independent energetic grație panoului solar amplasat deasupra, este tot mai folosit de orădenii care locuiesc în apropiere, indiferent că au sau nu căței. Unii duc PET-urile doar pentru a lăsa în urmă mâncare pentru câinii străzii. În fiecare săptămână, pubela anume aflată în interiorul aparatului se umple cu PET-uri, iar sacul cu bobițe se golește.

Cargo Track este în discuții cu Primăria Oradea pentru amplasarea mai multor asemenea tonomate prin oraș. Totodată, angajații firmei caută să dezvolte și alte dispozitive similare, care să stimuleze colectarea separată a deșeurilor.


Vocea străzii

Credeți că ar trebui să avem prin oraș mai multe tonomate care, la schimbul unor PET-uri, să ofere mâncare pentru câini sau alte recompense?

Sunt binevenite aceste aparate. Se realizează inteligent două obiective: PET-urile nu mai ajung pe jos, iar cățeii vor avea de mâncare.

Lucia Pantea

În Germania, primești 25 de eurocenți pentru fiecare PET aruncat în aparatele anume concepute. Nu mai vezi un flacon pe jos!

Vajna Emö Kamilla

Eu cred că mai bine ar fi să plătești la magazin 1 leu garanție pentru fiecare flacon, și când le returnezi să primești banii înapoi.

Christian Nitu

Este foarte bună ideea acestei firme, ar fi ideal să existe tonomate de acest gen prin tot orașul. În străinătate se poate, să vedem dacă și la noi.

Mariana

Stați să afle Primăria, că le va interzice. În Oradea nu ai voie să hrănești animale pe stradă, suntem departe de țările civilizate.

Anonim

Dacă am avea prin oraș mai multe aparate, eu doar acolo aș duce PET-urile, chiar dacă aș avea de mers cu ele. Animăluțele merită efortul.

Brigitta

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!