"Înregistrarea unei a treia formaţiuni politice maghiare nu e un lucru fericit, iar eu cred că acei oameni politici responsabili care ar putea sprijini înfiinţarea ei pot fi cooptaţi în structurile noastre", a declarat Peter Eckstein Kovacs, joi, la Oradea, unde participă la o reuniune a conducerii locale a UDMR, împreună cu ceilalţi doi competitori la şefia Uniunii, Kelemen Hunor şi Olosz Gergely.

Peter Eckstein Kovacs a spus, răspunzând unei întrebări, că speră ca europarlamentarul Laszlo Tokes, fost preşedinte de onoare al UDMR, nu va sprijini înfiinţarea unei a treia formaţiuni politice maghiare, şi că acesta va contribui la reuşita continuării reprezentării minorităţii maghiare din România în Parlament. "Eu sper că va fi (n.r. - Laszlo Tokes) un om politic responsabil, care nu-şi va da girul pentru scindarea maghiarilor şi care să contribuie la reintrarea noastră în Parlamentul României", a spus Peter Eckstein Kovacs.

De altfel, Eckstein Kovacs a abordat problema potenţialei înfiinţări a încă unei formaţiuni politice maghiare, pe lângă UDMR şi Partidul Civic Maghiar, şi într-o broşură editată în limba română, pe care a distribuit-o jurnaliştilor, în textul acesteia afirmând că "transformarea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (n.r. - al cărui preşedinte de onoare este Laszlo Tokes) într-un partid este o decizie greşită", la fel cum, tot greşită "a fost şi retragerea calităţii de preşedinte onorific al UDMR, la Congresul de la Satu Mare, pe care o avea Tokes Laszlo".

În acelaşi program, la capitolul "Schimbare în relaţiile dintre maghiari şi maghiari", Peter Eckstein Kovacs mai afirmă că "dacă un partid sau chiar două (n.r. - partide maghiare) pornesc împotriva noastră", proporţia încrederii în UDMR a etnicilor maghiari nu se va schimba, dar "trebuie să formăm un modus vivendi care să ne asigure o participare de succes la alegeri".