Planul Primăriei Oradea de a moderniza Parcul I.C. Brătianu și amenaja acolo un mini-parc de aventură, un iaz, toalete publice și vestiare îi nemulțumește pe unii orădeni.

În numele asociației România Eco, ei au depus o petiție prin care cer ca parcul să fie renovat și întreținut, dar fără să i se modifice forma actuală.

„Dacă nu întreții, se distruge”

Pe 28 septembrie, înaintea unei ședințe a Consiliului Local în care aleșii au aprobat lucrări de modernizare pentru șase parcuri orădene, o investiție totală de 18 milioane de euro, primarul Florin Birta și directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa, au prezentat proiectele, inclusiv cel pentru Parcul Brătianu.

Conform documentației aprobate de consilierii municipiului, parcul ar urma să aibă, pe lângă facilitățile sportive deja existente (terenuri de sport, aparate de fitness în aer liber), care ar urma și ele să fie refăcute și completate, un mini-parc de aventură, cu tiroliană și pereți de cățărare, două noi locuri de joacă pentru copii, o zonă dedicată pentru pilates și yoga în aer liber, dar și un iaz de circa 336 mp, traversat de un pod de lemn, și o zonă cu vestiare, dușuri și toalete publice, pe o suprafață de 123 mp.

Orădeni care obișnuiesc să se plimbe în parc nu sunt de acord cu această investiție. „Putem moderniza la nesfârșit parcul, dacă nu îl întreținem. El are și acum terenuri de sport, are și locuri de joacă, dar neîntreținute, și un WC nefuncțional. Orice faci, dacă nu întreții, se distruge, așa că putem la nesfârșit să spargem tot și să facem de la capăt”, s-a plâns BIHOREANULUI Maria Cighi, una dintre susținătoarele petiției depuse la Primăria Oradea.

Iaz vs Criș

Din 2008, femeia locuiește în apropierea parcului și obișnuiește să se plimbe în acea zonă. Ea spune că toți oamenii cu care a vorbit, unii dintre ei membri în asociația România Eco, filiala Bihor, au acceași părere: parcul trebuie să-și păstreze forma de acum.

„Nu are nevoie de iaz, că e Crișul aproape, pentru cine vrea să vadă apa. Nici vestiare nu trebuie, pentru că pot deveni locuri în care tineretul se întâlnește pentru alte scopuri. Cine vine în parc pentru sport, de regulă vine cu mașina și poate să-și schimbe tricoul la toaletă”, a spus orădeanca.

„Noi cerem să rămână toate dotările care sunt, dar să fie funcționale. Parcul să fie întreținut, că este un loc viu, cu copaci și verdeață, unde copiii sunt încântați că pot veni să culeagă o castană, să se întâlnească cu un câine. Ar fi păcat să se distrugă parcul cu betonări, pentru vestiare sau alte idei”, a mai declarat Cighi.

Să se dezbată!

Prin petiția depusă la Primăria Oradea pe 3 octombrie, inițiatorii ei cer concret ca proiectul de renovare a parcului să includă doar reabilitarea toaletei publice, a filigoriei rămase fără acoperiș și a clădirii deținute de firma Transgex, înlocuirea suprafețelor deteriorate la terenurile de sport existente, întreținerea responsabilă a spațiilor verzi, înlocuirea copacilor uscați, completarea și înlocuirea coșurilor de gunoi și a băncilor, respectiv turnarea unui covor de asfalt nou pe aleile existente.

De asemenea, petiționarii mai cer ca proiectul să fie supus dezbaterii publice. O obligație legală, pe care Primăria a cam uitat-o...

Petiția depusă la Primărie:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!