Mai multe zone verzi din Oradea vor fi reabilitate cu ajutorul unor fonduri europene în valoare de 18 milioane euro. Lucrările de modernizare a cinci parcuri urmează să fie scoase la licitaţie, cu termen de finalizare anul viitor, în vreme ce în al șaselea parc se lucrează deja.

Bani pentru zone verzi

Consiliul Local Oradea a aprobat în şedinţa de joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor programate să înceapă în cazul a cinci parcuri, în primăvara anului viitor.

Investiţiile vor fi finanţate din bani europeni. "Avem în acest moment o sumă alocată pe partea de spaţii verzi de 18 milioane euro, prin Programul Operaţional Regional, care sunt bani rezervaţi pentru Oradea", a declarat primarul Florin Birta, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Edilul a precizat că fondurile sunt destinate exclusiv amenajării de spaţii verzi. "Sunt axe dedicate pentru astfel de investiţii. Dacă am dori să facem altceva decât parcuri, pe aceşti bani nu am putea. Avem varianta ori să le facem, ori să pierdem banii", a explicat primarul.

Urmează licitaţiile...

Astfel, municipalitatea a finalizat documentaţiile care vizează reabilitarea parcurilor din Șanţul Cetăţii (13,4 milioane lei), 22 Decembrie (10,6 milioane lei), I.C. Brătianu (7,8 milioane lei), Libertăţii (7,8 milioane lei), precum şi a zonei din jurul bustului compozitorului George Enescu situat la capătul Podului Dacia, din strada IC Brătianu (1,3 milioane lei). Asta, pe lângă reabilitarea Parcului 1 Decembrie (51,3 milioane lei), aflată deja în lucru și care va putea fi decontată din aceste fonduri. În total, este vorba despre 92,2 milioane lei, adică aproximativ 18,5 milioane euro.

"Primăria Oradea a finalizat proiectele tehnice necesare pentru reabilitarea celor cinci parcuri, urmează să dăm drumul la procedura de achiziţie a serviciului de execuţie, deci în primăvara anului viitor toate aceste parcuri vor intra în reabilitare, iar până la începutul anului 2025 vor fi şi finalizate", a declarat primarul Florin Birta.

Scenă în Șanţul Cetăţii

Parcul din Șanţul Cetăţii, cu cea mai mare diversitate de specii de arbori şi arbuşti, din 59 de specii diferite, urmează să fie curăţat de copacii degradaţi, care vor fi înlocuiţi.

"Va trebui să intervenim la 28 de arbori care sunt uscaţi. Fondul arboricol va fi însă completat cu 104 arbori din speciile salcâm japonez, arbore lalea şi arţar. Totodată se vor realiza amenajări floricole de 3.255 exemplare de plante perene, arbuşti şi graminee", a explicat directoarea tehnică adjunctă a Primăriei Oradea, Adina Popa, prezentă la conferinţa de presă.

Parcul va avea locuri de joacă pentru copii, o zonă de odihnă cu bănci pentru relaxare şi alta pentru evenimente în aer liber.

Între cele două bastioane ale Cetăţii orientate spre strada Griviţei va fi amenajată o scenă pentru concerte, spectacole de teatru ori proiecţii de film. În timpul evenimentelor care vor fi organizate aici, zona va găzdui food-truck-uri şi toaletele ecologice.

Parcul va avea sistem de irigaţie automat, pistă pentru alergare, un lac şi toate facilităţile necesare pentru petrecerea timpului liber.

Activităţi sportive în „22 Decembrie”

Parcul 22 Decembrie, care nu a mai fost reabilitat de un deceniu, va fi refăcut din întregime.

"În cadrul proiectului de reabilitare au fost introduse şi activităţi sportive. Astfel, aici va exista şi un teren de sport multifuncţional şi o zonă de fitness. Vor fi toalete ecologice, cişmele de apă, iar spre strada Horea vom avea o fântână cu jocuri de apă", a spus Popa.

Cu ocazia lucrărilor, pista pentru biciclete, care în momentul de faţă străbate parcul, va fi mutată pe lateralul acestuia, de-a lungul şoselei, pentru a nu stânjeni circulaţia pietonilor.

Un mini-parc de aventură

Planul municipalităţii este de a le oferi orădenilor posibilităţi de mişcare în aer liber. Cel mai bun exemplu este Parcul I.C. Brătianu, oricum cel mai dotat cu facilităţi sportive din Oradea, care, ca un element de noutate, va avea şi un mini-parc de aventură cu aparate pentru căţărat.

"Va fi un parc cu facilităţi de sport, de la vestiare cu duşuri, până la toalete cu autospălare", a explicat Adina Popa.

În plus, parcul va avea o zonă pentru gimnastică de tip pilates, una pentru yoga şi un mic iaz.

"Conform studiului istoric, la începutul anilor 1900 acolo era un ochi de apă. Am dorit să refacem zona şi o dedicăm pentru activităţi de relaxare", a spus directoarea.

Pentru îngrijirea zonei verzi, dar şi a aparatelor şi facilităţilor, parcurile vor fi atribuite prin licitaţie unor firme dispuse să le și întreţină.

"Piaţeta" Libertăţii

Proiectul de reamenajare a Parcului Libertăţii vizează reamenajarea centrului acestuia sub forma unei piaţete ca loc public de întâlnire al orădenilor.

Actuala toaletă va fi demolată și reconstruită lângă localul din zonă. "Noua toaletă va fi amenajată de proprietarul cafenelei din parc, cu acces atât din restaurant cât şi de afară, din parc, pentru trecători", a explicat Adina Popa.

Zona de parc va fi curăţată, arborii bolnavi înlocuiţi, aleile pavate cu porfir, mobilierul urban înlocuit, iar aleea de lângă balustrada spre malul Crişului Repede, în prezent nefolosită, va fi transformată într-o pistă pentru alergare.

Aici vor fi montate bănci electronice de tip "smart" cu încărcare USB, panouri informative interactive, cişmele şi multe altele.

În schimb, în zona de luncă, de pe malul râului, unde se vor face plantări de arbori şi plante, intervenţiile vor fi minimale.

"Singurele intervenţii vor consta în introducerea unui mixt de specii ierboase care se pretează zonei, nu gazon, şi se va introduce mobilier urban, de la mese şi bănci la coşuri de gunoi", a spus directoarea.

Rapsodie pentru Enescu

Ca un element de noutate, în zona de la capătul Podului Dacia, înainte de Hotel Continental, municipalitatea îşi doreşte amenajarea în Bulevardul Magheru a unui spaţiu verde în jurul bustului compozitorului George Enescu.

Proiectul parcului numit "Rapsodia" vizează înlocuirea împrejmuirii din beton cu un gard din oţel zincat şi refacerea treptelor care coboară spre malul Crişului Repede cu o îmbrăcăminte din pavaj de piatră naturală, amintind de clapele unui pian, precum şi refacerea spaţiului verde.

"Am încercat să amenajăm un spaţiu public autentic în jurul bustului lui George Enescu", a explicat Adina Popa.

Proiectul mai vizează reorganizarea aleilor şi crearea unei piaţete pavate cu piatră naturală, amenajarea de compoziţii peisajere cu plante perene şi flori de câmp, care să ocupe circa 67% din spaţiul verde, şi plantarea a încă 36 de arbori pe lângă cei trei existenţi.

Toate parcurile vor avea la sfârşitul reabilitării iluminatul public modernizat, iar suprafaţa lor va fi acoperită cu camere de luat vederi, pentru creşterea gradului de siguranţă al orădenilor care le frecventează.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!