O amplă acţiune a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura centrală s-a desfăşurat, luni, la Oradea, ancheta procurorilor vizând o grupare profilată pe fraude petroliere care ar fi provocat un prejudiciu de peste 10 milioane de euro bugetului de stat.

Procurorii au efectuat mai multe percheziţii şi au ridicat doi bărbaţi, pe petrolistul Attila Racz şi un colaborator de-al său, Sorin Petrila, un al treilea bărbat, Claudiu Tuduce, şoferul afaceristului, fiind căutat, încă, de anchetatori. Cele trei persoane urmează să fie transportate la Bucureşti, pentru audieri.

Printre persoanele la care s-au desfăşurat percheziţii se numără şi Merai Katalin, cumnata petrolistului Attila Racz, care îi reprezintă acestuia interesele în cadrul societăţii care deţine Rafinăria Suplacu de Barcău.

De-a lungul vremii, numele lui Attila Racz a apărut în numeroase anchete penale legate de operaţiuni ilegale cu petrol şi devalizarea RAFO Onesti. Racz a fost partener cu o companie din grupul VGB, patronat de omul de afaceri Marian Iancu, arestat şi anchetat, în 2006, pentru operaţiuni de evaziune în comerţul cu petrol.

De asemenea, numele afaceristului a fost vehiculat, la mijlocul deceniului trecut, ca şeful filierei din Ardeal a traficului cu produse petroliere de la RAFO, iar în prezent, spun anchetatorii, Racz controlează zeci de firme fantomă din ţară, dar şi străinătate, prin interpuşi, majoritatea cetăţeni maghiari.