Omul de afaceri orădean Octavian Brânzaş, 42 ani, protagonist de-a lungul anilor al mai multor dosare penale de evaziune fiscală în domeniul petrolului, apropiat al lui Adrian Tărău, fiul fostului prefect PSD, a fost găsit spânzurat, marţi dimineaţă, în jurul orei 9.30, în hala unui abator pe care îl deţinea în comuna Oşorhei.

Din primele cercetări efectuate de poliţişti rezultă că moartea lui Brânzaş s-a datorat unui act suicidal, petrecut în noaptea de luni spre marţi. Totuşi, corpul neînsufleţit al omului de afaceri a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Bihor pentru efectuarea unei necropsii care să stabilească cu exactitate cauzele decesului.

"În urma examinării exterioare, nu au fost găsite urme de violenţă pe suprafaţa corpului. În cauză nu există suspiciuni de omor", se spune într-un comunicat al Poliţiei.

ella kovacs.jpgAfaceristul a fost găsit de către prietena sa, sportiva Ella Kovacs (foto), multiplă campioană europeană şi mondială de atletism, cu care trăia împreună de mai bine de 10 ani.

Potrivit anchetarorilor, bărbatul nu a lăsat în urmă niciun bilet de adio. În biroul acestuia a fost găsită doar o mapă roşie cu documente în care a lăsat corespondenţa ce urma să fie trimisă marţi către Parchet şi punctele de lucru din ţară.

Octavian Brânzaş era unul dintre oamenii de afaceri bihoreni din domeniul comerţului cu produse petroliere care au susţinut că procurorul Alexandru Lele le-a pretins bani pentru a nu-i aresta. În acest caz, suma vehiculată era de 100.000 de dolari.

În prezent, Brânzaş era cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul stabilit în dauna sa fiind de 280.000 de lei. În urmă cu trei săptămâni, poliţiştii i-au ridicat evidenţa contabilă de la una dintre firme iar pentru ziua de marţi era citat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru a fi anunţat că urmează să i se aplice sechestru asigurator pe terenuri.

Octavian Brânzaş administra mai multe societăţi comerciale profilate atât pe tranzacţii petroliere, cât şi pe construcţii, într-una din firmele sale, Nisipuri de Aur, fiind asociat cu tatăl căpitanului naţionalei de fotbal a Spaniei, Carles Puyol. Împreună cu Puyol, Brânzaş se ocupa de închideri de mină şi construcţii de drumuri, având deschise şantiere în Maramureş şi Banat.

Recent, după decesul spaniolului, fiul acestuia, Carles Puyol, şi-a trimis avocaţii la Oradea pentru a rezolva unele probleme financiare, Brânzaş având restanţe, potrivit unor surse, la plata unor lucrări efectuate de partea spaniolă.