Tribunalul Bihor a pronunţat, miercuri, hotărârea în singurul proces de evaziune pornit până acum la Oradea pe numele celebrului petrolist Racz Attila.

Este vorba despre un dosar din 2002, deschis la sesizarea Gărzii Financiare, şi care priveşte tranzacţii ilicite cu produse petroliere dintr-un depozit al rafinăriei Petrocris, aparţinând lui Racz, făcute de firmele Forteam, Bemotex şi Novabit - înfiinţate pe numele a trei persoane din anturajul petrolistului, Corneliu Iuonaş, Foriş Istvan respectiv Rabai Zoltan. Cei patru au ajuns în faţa judecătorilor abia în 2012, iar miercuri, după 2 ani de dezbateri, judecătorii au dat verdictul.

Pedepsele sunt blânde. Racz, Iuonaş şi Rabai au fost achitaţi de sub acuzaţia de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, însă au fost condamnaţi pentru evaziune. Racz şi Iuonaş au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor pe o perioadă de 5 ani, în timp ce un al treilea suspect, Rabai Zoltan a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o perioadă de 5 ani.

Faţă de Foriş Istvan, arestat în SUA pentru fraude, procesul a fost disjuns şi rămâne pe rolul Tribunalului Bihor până când acesta va fi adus la Oradea pentru a fi audiat.

Instanţa a dispus, totodată, ca Racz, Iuonaş respective Rabai să plătească paguba creată bugetului de stat, suma ridicându-se la 2,2 milioane de lei, la care se adaugă penalităţile şi dobânzile legale până la data plăţii.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, iar Răzvan Doseanu, avocatul petrolistului, a şi anunţat intenţia de a o ataca, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea. Deşi clientul său rămâne în libertate, avocatul consideră că soluţia corectă în cazul lui ar fi achitarea totală.

"Clientul meu nu a avut nicio legătură cu societăţile prin care procurorii susţin că s-ar fi realizat eventualele infracţiuni de evaziune fiscală. El a avut un depozit, unde firmele stocau produse petroliere. Nu doar societăţile din această cauză, ci zeci de firme. De altfel, niciun act de control nu reţine vreo pagubă provocată de societatea patronată de Racz", a explicat Doseanu.

În ceea ce priveşte infracţiunea de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, pe care judecătorii au înlăturat-o, avocatul susţine că era de aşteptat, întrucât la dosar nu a existat nicio probă care să o susţină. "Pentru existenţa acestei infracţiuni, Racz şi ceilalţi inculpaţi ar fi trebuit să realizeze un plan înainte de ianuarie 2001, când s-a înfiinţat prima societate. Or, o singură firmă s-a înfiinţat în ianuarie 2001, alta în septembrie 2001, în timp ce a treia s-a înfiinţat abia în 2002", spune Doseanu.

Racz nu a scăpat, însă, de toate grijile căci, într-un dosar al DNA Bucureşti, petrolistul a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la evaziune - infracţiuni prin care statul a fost prejudiciat cu 16 milioane euro.

Citiţi despre filierele petrolistului şi modul în care era să scape de acuzaţiile de la Oradea în articolul: "Scheletele" DIICOT-ului: Procurorii au "executat" un bihorean nevinovat, dar au ţinut la sertar dosarul unui celebru evazionist