Ruinată de şomaj, zona de nord-est a judeţului primeşte o nesperată gură de oxigen. 2.000 de localnici vor avea noi locuri de muncă după ce OMV Petrom România a decis să investească 200 milioane euro pentru a scoate mai mult ţiţei şi gaze decât se credea, până nu demult, că pot furniza zăcămintele deschise la Suplacu de Barcău cu peste 50 de ani în urmă.
Tehnologiile folosite aici sunt atât de avansate încât petroliştii bihoreni deţin trei recorduri mondiale, fapt pentru care îi vizitează specialişti din toată lumea.
"Nonagenar"
Ştiaţi că România îşi dispută cu America întâietatea istorică în extracţia de ţiţei şi gaze? Că acestea sunt exploatate la noi încă din secolul XVIII? Că în 1857 Bucureştii deveneau prima capitală din lume iluminată cu gaz lampant? Sau că prima sondă forată mecanic din lume datează din 1861 şi că ea a existat tot în România?
Dar că zăcămintele de la Suplac sunt valorificate din 1951 ştiaţi? Acest detaliu explică de ce, de o vreme, câmpurile petroliere de aici s-au tot "sleit", efectul fiind că mii de localnici şi-au pierdut locurile de muncă după 1989. Cum, însă, chiar şi aşa, ele continuă să asigure o zecime din producţia de ţiţei a României, iar în ultimii ani tehnologiile s-au perfecţionat într-atât încât pot scoate "untul" din exploataţiile vechi, Petrom a decis să facă în zonă una din cele mai mari investiţii în ceea ce specialiştii numesc redezvoltarea zăcămintelor mature.
"Dacă l-am compara cu un om, un zăcământ de 50 de ani e ca un nonagenar", spunea, plastic, managerul general al OMV Petrom România, Mariana Gheorghe, sosită vinerea trecută la Oradea să anunţe investiţia. Dar, adăuga ea, "când apar tehnologii noi se prelungeşte durata de exploatare a unui zăcământ la fel cum medicina prelungeşte viaţa omului".
La sfert
Prezent şi el la eveniment, Gabriel Selischi (foto), director Zone de Producţie Interne al companiei, a afirmat că zăcământul din Suplacu de Barcău e atât de uzat încât, dacă în 1981 atingea vârful de randament, acum mai funcţionează doar 500 din cele 3.000 de sonde instalate de-a lungul deceniilor. Singura soluţie pentru ca ele să nu "moară" e redezvoltarea. "În prezent, rata medie de recuperare a rezervelor la zăcămintele operate de companie este de 25% pentru ţiţei şi de aproximativ 49% pentru gaze", a explicat Selischi. Mai pe româneşte, atâta va fi scos în plus datorită noii investiţii în vechile zăcăminte.
Proiectul prevede forarea a 105 sonde, construirea unui nou parc de colectare a ţiţeiului şi a unei noi instalaţii de tratare a apelor reziduale, pentru reducerea poluării. "Investiţia face parte dintr-un set de şase proiecte de redezvoltare. La finele anului trecut, patru erau în proiectare, iar două au depăşit stadiul deciziei finale, între care şi cel din Bihor", a spus Selischi.
Încep angajările!
Pentru toate cele şase proiecte din ţară, OMV Petrom a pus la bătaie 400 milioane euro, iar jumătate din sumă va fi cheltuită pentru Bihor. În felul acesta, extracţia va continua la Suplac încă 10 ani, iar numărul angajaţilor, care în prezent este de 1.200, va fi mărit cu încă 2.000 de persoane. Primii vor fi muncitorii disponibilizaţi anii trecuţi, dar compania va recruta anual şi câte 100 de absolvenţi de liceu. "Vom angaja meseriaşi cu diverse specializări, de la constructori şi maşinişti până la mecano-energeticieni şi chimişti", spune directorul de producţie. Totul pe măsură ce înaintează etapele tehnologice.
Angajările, de fapt, au şi început. "După plecarea geologilor, primii sunt angajaţi muncitorii care vor amenaja căile de acces şi careurile sondelor (n.r. - consolidarea solului, pentru a evita alunecările de teren)". Vor urma sondorii, care vor instala echipamentele de forare şi vor începe forarea propriu-zisă. Operaţiunea durează într-un loc circa 20-25 de zile. "Se instalează sondele, se montează pompe în puţuri, iar apoi, timp de 10-20 de zile, se injectează în pământ aburi aduşi prin conducte la presiuni şi temperaturi înalte, pentru a "stârni" zăcământul, fiindcă ţiţeiul nu iese la suprafaţă doar că înţepi punga", a explicat Selischi. În fine, extracţia propriu-zisă urmează într-un ciclu de 80-90 de zile, după care puţurile vor fi din nou stimulate cu aburi, şi tot aşa, de zeci, sute şi mii de ori. Hidrocarburile rezultate se transportă prin conducte în aşa-numitul parc de colectare, unde se separă apa din ele, după care sunt duse în depozite şi de aici, în fine, spre rafinării.
Apă pentru localnici
Cum în zona Suplacului Petrom e şi furnizor de apă, având propriile foraje şi reţele de distribuţie (ce asigură localnicilor inclusiv consumul casnic), iar proiectul presupune şi construirea unei noi centrale care va produce abur şi electricitate în cogenerare, vor fi angajaţi şi meseriaşi din aceste domenii.
Potrivit oficialilor companiei, noile investiţii vor contribui la PIB-ul României cu circa 135-210 milioane euro, iar la bugetele administraţiilor locale cu 35-55 milioane euro. Aşa că nu-i deloc de mirare promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, prezent şi el la lansarea investiţiei, că va face toate eforturile pentru ca proiectul să nu fie frânat de birocraţie. Nu de alta, dar un aşa investitor este pentru judeţ o adevărată găină cu ouă de aur. Şi nimeni nu-şi permite s-o trateze altfel.
"Exploatările din Suplacu de Barcău deţin trei recorduri mondiale, între care şi cel de forare orizontală. Forarea începe în plan vertical, dar la un moment dat o "coteşte" la orizontală. Aici am atins punctul de pornire a forajului pe orizontală la doar 15 metri de la suprafaţa solului. Prin săparea pe orizontală la mică adâncime într-un mediu în care anterior s-a forat doar vertical pot fi accesate rezerve suplimentare, altfel inaccesibile"
Gabriel Selischi
JUDEŢUL "LUI ANDREI"
Investiţii în comunitate
Promotor al programului "Ţara lui Andrei", prin care finanţează proiecte de interes comunitar, OMV Petrom România a investit în Bihor, în ultimii cinci ani, 500.000 euro în asemenea scopuri. Banii au fost folosiţi pentru reabilitarea şi dotarea unor şcoli, conectarea Spitalului Judeţean la reţeaua naţională de telemedicină, ecologizarea unor cursuri de apă şi plantări de copaci, precum şi pentru modernizarea unor reţele de distribuţie a apei. De trei ani, compania oferă şi burse pentru absolvenţii de liceu din zona Suplac care studiază la Facultatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti. Până acum, şase tineri bihoreni primesc câte 200 de euro lunar pe toată durata celor patru ani de studii şi încă un an după absolvire, având şi siguranţa că vor fi angajaţi ca ingineri în cadrul Petrom.