PSD Bihor se întăreşte cu "trădători" de la alte partide, ceea ce îi dă linişte preşedintelui organizaţiei judeţene, Ioan Mang, că nu va fi schimbat pentru ca funcţia sa să revină, cum vor PNL şi PDL, pedelistului Ionel Avrigeanu.

Totodată, la PSD Bihor s-a transferat şi fostul primar al Oradiei, Petru Filip, senator de Vrancea, care, în viitor, s-ar putea chiar să ocupe o funcţie de conducere în partid.

"Nu aveam cu cine"

Vineri, la secretariatul Consiliului Judeţean Bihor, încă doi consilieri judeţeni au anunţat că trec la PSD, profitând de Ordonanţa de Guvern care le permite să plece la alt partid decât cel în numele căruia au fost aleşi fără a-şi pierde mandatele: Vasile Petruţ şi Alina Popa, ambii de la PPDD. Faptul că încă doi consilieri judeţeni, pe lângă Dorel Dume, au trecut la PSD Bihor a fost confirmat şi de Ioan Mang, vineri, în cadrul conferinţei judeţene a formaţiunii, care însă nu i-a nominalizat.

"Da, este adevărat", a declarat Petruţ pentru BIHOREANUL. "Motivaţia mea este că nu mai aveam ce face în PPDD, a scăzut vertiginos, n-a crescut niciun moment. Nici n-am fost sprijiniţi de centru, nici nu s-a dat voie la oarecare democraţie de la centru, să ne alegem noi reprezentanţii. Totul a fost dirijat de la centru, toţi în filială au fost numiţi de sus", a explicat prospătul fost PPDD-ist.

Ar fi vrut la liberali, dar...

Fost, pe rând, vicepreşedinte al organizaţiilor judeţene a Alianţei Civice până în 1992, al Partidului Liberal 93 până în anul 1994, şi apoi al PD şi PDL până în 2007, Vasile Petruţ a afirmat că ar fi dorit să se transfere la PNL, dar nu l-au vrut liberalii din jurul primarului Ilie Bolojan.

"Eu totdeauna am vrut să merg la liberali. După ce m-a supărat PDL-ul, nu mai voiam să mă întorc la ei, pentru că cea mai mare durere a mea a fost comportamentul lor faţă de mine după 18 ani de activitate lângă ei. Când mi-am dat demisia de la ei am încercat o discuţie cu domnul preşedinte Cornel Popa, dar mi s-a transmis că sunt voci în PNL, la organizaţia municipală, care nu mă doresc şi că domnul Ilie Bolojan e ascultat (n.r. - de colegi). În ultimii doi ani situaţia nu s-a schimbat, că altfel acolo m-aş fi dus", a spus Petruţ.

De-a stânga lui Filip

Potrivit lui Petruţ, "nu a existat nicio motivaţie" să migreze la PSD, "până astăzi", când a aflat că fostul primar Petru Filip, şi el plecat de la PDL, dar în 2011, se întoarce în Bihor, pentru a activa în organizaţia de aici, după ce în 2012 a fost ales senator în Vrancea.

"Nu a existat nicio motivaţie specială până astăzi, când a venit domnul Filip la Oradea, cu domnul Dragnea, şi am primit informaţia că s-a întors la Bihor cu bagaje, cu valiză cum s-ar zice. M-am dus glonţ la domnul Mang, între timp a venit şi Filip. Mi s-a confirmat şi atunci i-am cerut adeziunea. M-au întrebat şi am spus că nu vreau să fiu nimic mai mult decât ce am fost la viaţa mea. Am fost vicepreşedinte la Alianţa Civică, la PL '93 şi la PD, consilier local şi consilier judeţean. Nu-mi trebuie nimic mai mult. Voi face echipă cu Filip la PSD", a declarat Petruţ.

A plecat şefa!

Cealaltă reprezentantă a PPDD din Consiliul Judeţean Bihor, Alina Popa, iubita fostului şef al Finanţelor, Ioan Lascău, acum arestat pentru corupţie, nu a putut fi contactată telefonic pentru a-şi explicat gestul plecării la PSD. Bizar este, însă, că aceasta a ales să plece la un alt partid în condiţiile în care, de la începutul acestui an, ea fusese numită de la Bucureşti să conducă filiala PPDD Bihor.

Conducerea pepededistă din Bihor era vacantă după ce predecesorul Alinei Popa, deputatul Ioan Hulea, a fugit şi el la PSD, la finele anului trecut.

Întărirea PSD Bihor cu încă trei consilieri judeţeni (vinerea trecută a mai dezertat din PDL, alegând PSD, şi consilierul judeţean Dorel Dume) "stinge" orice şansă a PNL-PDL de a-l schimba pe Ioan Mang din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, pentru ca aceasta să-i fie oferită pedelistului Ionel Avrigeanu. Motivul? De acum, PSD nu va mai avea 8, ci 11 consilieri judeţeni, iar împreună cu cei 7 reprezentanţi ai UDMR social-democraţii au majoritatea în CJ, PNL şi PDL rămânând cu doar 16 consilieri.

Întoarcerea "acasă"

Cât despre revenirea senatorului PSD de Vrancea, Petru Filip, în Bihor, aceasta a fost anunţată, vineri, în timpul conferinţei judeţene a PSD Bihor, care a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor şi a precedat Congresul Naţional al social-democraţilor, realizat ca o videoconferinţă.

"În urma discuţiilor cu domnul senator şi astăzi şi cu domnul vicepremier Liviu Dragnea, vă anunţ cu bucurie că domnul Petru Filip va activa în cadrul organizaţiei PSD Bihor, aşa că-l vom avea întotdeauna alături de noi", le-a spus preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, celor aproape 800 de delegaţi participanţi la eveniment.

petru-filip-psd-bihoreanul.JPGPrezent la prezidiu, Filip (foto) a luat cuvântul cu câteva minute înainte de începerea Congresului naţional. "Mă bucur că domnul preşedinte Mang mi-a făcut onoarea şi bucuria de a putea activa din nou acasă după o perioadă de acceptare a unei decizii într-un context dat, ca să nu-i spun de penitenţă", a spus Petru Filip.

Fostul primar al Oradiei a şi trecut, apoi, la mobilizarea PSD-iştilor.

"Vreau să-l felicit pe domnul preşedinte Mang şi întreaga organizaţie pentru rezultatele de la europarlamentare. Rezultatul şi culoarul pe care PSD Bihor îl are în această perioadă este extraordinar de favorabil. Alegerile prezidenţiale, după 10 ani de mandat de învrăjbire la nivelul societăţii româneşti, au un potenţial de aducere la vot a foarte multor oameni. Rolul nostru este să explicăm de ce Victor Ponta şi nu Klaus Iohannis", a afirmat Filip, înainte ca el şi restul PSD-iştilor din prezidiu şi din sală să stea cuminţi şi să privească, pe un ecran mare, desfăşurarea Congresului Naţional de la Alba-Iulia.