Ţighi, ţighi, ţigări avem! Nu există orădean care, aflat la cumpărături prin Piaţa Rogerius, să nu fi fost agăţat măcar o dată de bişniţarii care mişună printre mese. În ultimii trei ani, poliţiştii le-au împărţit amenzi de peste 500.000 lei, dar degeaba. Amenzile au rămas neachitate, iar ei şi-au văzut mai departe de treabă.

În urmă cu două săptămâni, însă, pieţarii au primit o lovitură grea. În urma unei anchete ample, după luni de filaje şi interceptări, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi procurorii Parchetului Bihor i-au identificat pe cei mai activi, le-au dibuit ascunzătorile şi le-au confiscat toată marfa, peste 20.000 de pachete de ţigări. Şi nu doar atât, căci oamenii legii le-au aflat şi codurile folosite în convorbirile telefonice. Pentru că bişniţarii nu vorbeau niciodată despre ţigări, ci doar despre culori...

Amendaţi la anchetă

1.500 de pagini de transcripturi ale interceptărilor telefonice, sute de fotografii şi procese verbale întocmite cu ocazia filajelor. Acesta e conţinutul forte al dosarului întocmit de procurori şi poliţişti pe numele a 19 persoane anchetate pentru comerţ ilicit, cu ţigări de contrabandă, în Piaţa Rogerius.

05 Sirca.jpg"În celelalte pieţe din Oradea sunt una-două persoane care vând ţigări de contrabandă. În Piaţa Rogerius devenise un fenomen, erau mulţi şi agasau oamenii. Au tot fost reclamaţii, lumea se întreba de ce nu se iau măsuri împotriva lor. S-au luat, căci au fost mai multe acţiuni împreună cu Garda Financiară, s-au aplicat amenzi, dar nu şi-au atins scopul. Era nevoie de mai mult", explică şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, subcomisarul Florian Sîrca (foto), motivul pentru care anul trecut s-a decis întocmirea unui dosar penal centrat pe afacerile ilegale care au înflorit în piaţă.

Poliţiştii au luat în vizor bişniţarii care în ultimii ani au strâns cele mai multe amenzi. Aşa s-a ajuns la cele 19 persoane care, conform informaţiilor oamenilor legii, au acumulat în perioada 2010-2013 fix 386 de amenzi în valoare de peste 500.000 lei. Din care nu au plătit nimic.

Organizaţi şi precauţi

Comercianţii de ţigări de contrabandă din Piaţa Rogerius s-au dovedit extrem de prudenţi şi bine organizaţi. Nu de alta, dar mulţi sunt în business de peste 10 ani şi ştiu mersul treburilor. Toţi se cunosc, fac schimburi de ţigări, dar fiecare are propriii furnizorii, dintre membrii filierelor care aduc ţigări din Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova.

În piaţă scot de fiecare dată doar o cantitate mică din marfă, câte 2-3 pachete, cel mult un cartuş. De ce anume? În eventualitatea unor controale, poliţiştii să nu le poată confisca valori mari. În plus, îşi păstrează "rezerve" ascunse în maşini, în pungi agăţate în copacii din preajmă ori pitite pe lângă gardul pieţei. Dacă stocul nu ajunge pentru o zi întreagă, pieţarul sună la "depozit", adică la apartamentele închiriate în apropierea pieţei, de unde li se aduce imediat cantitatea solicitată. Comercianţii au chiar şi un sistem de "alarmă" specific: o persoană urmăreşte în permanenţă zona pieţei, pentru a le anunţa celorlalţi raziile poliţiştilor, inspectorilor vamali ori comisarilor Gărzii Financiare, iar aceştia să poată fugi.

"Sunt atenţi şi la cumpărători. Fiind în piaţă de mult, au clientela formată. Dacă apare un client nou, asupra căruia au dubii, cu greu acceptă să-i vândă", a explicat BIHOREANULUI unul dintre poliţiştii care se ocupă de caz.

Profitabil

Anchetatorii au aflat că dintre cele 19 persoane suspecte, 10 erau deţinători ai afacerii, iar restul simpli "angajaţi", evident fără forme legale, recrutaţi din rândul rudelor sau prietenilor, scoşi la înaintare pentru a vinde marfa prin piaţă. Asta fiindcă "şefii" se ocupă mai ales de aprovizionarea care se face des, la fiecare 3-4 zile. De ce aşa frecvent? Simplu: pentru că, în condiţiile în care ţigările din comerţul legal au preţuri tot mai piperate, cererea pentru ţigările de contrabandă, cu mult mai ieftine, este mare.

Conform calculelor anchetatorilor, un comerciant din Rogerius vindea, în medie, 30 de cartuşe pe zi. Având în vedere că niciunul nu-şi punea adaos mai mare de 1-2 lei la un pachet, profitul zilnic e de cel puţin 300 lei. Iar dacă punem la socoteală că vânzătorii ieşeau la "muncă" şi duminica, profitul grupului se ridica la cel puţin 1 milion de lei pe an. Bani neimpozabili, fireşte!

Lăsaţi fără marfă

În dimineaţa de marţi, 11 iunie, la un an de la începerea anchetei, poliţiştii SIF au decis să acţioneze în forţă. Începând de la ora 6, peste 100 de poliţişti au percheziţionat simultan 26 de locuinţe folosite ca depozite, majoritatea închiriate de contrabandişti pe numele unor rude sau prieteni.

Descinderile au provocat bişniţarilor o gaură dureroasă, căci poliţiştii au ridicat marfă de peste 150.000 lei: 22.661 de pachete de ţigări de diferite mărci, 200 litri de băuturi alcoolice contrafăcute, 70.000 de petarde, plus 4,1 kilograme de tutun şi 4.200 de lei găsiţi într-una din locuinţe.

Din nou liberi

La finalul acţiunii, 19 suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, dintre care a doua zi 10 au fost duşi în faţa unui complet al Judecătoriei Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru încălcarea Codului vamal prin comerţ ilegal cu produse accizabile, faptă pedepsită cu închisoarea între 3 şi 15 ani. Este vorba despre Ionel Fechete (39 ani), Aurel Filip (27 ani), Laura Hainer (41), Adrian Hodişan (45), Gheorghe Luţaş (29), Ioan Precup (45), Dezsi Geza (36), Florin Cora (39), Ioan Dudler (47) şi Dan  Dudler (43 ani), cei din urmă fiind fraţii unuia dintre cei mai cunoscuţi escroci imobiliari, Dudler Gabor, deja condamnat, dar şi judecat în continuare după ce a lăsat fără locuinţă pensionari lipsiţi de apărare.

05 doseanu.jpgMăsura arestării a fost respinsă însă de judecători, din cauza unui viciu de procedură invocat de avocatul Răzvan Doseanu (foto), apărătorul lui Gheorghe Luţaş. Fiind vorba despre mai multe persoane asociate pentru a săvârşi infracţiuni, potrivit legii ancheta trebuia efectuată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi nu de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor!

Ca urmare, toţi cei 10 au fost eliberaţi şi, împreună cu complicii, aşteaptă finalizarea anchetei, care va fi preluată de către DIICOT. Până atunci, un lucru e sigur: ţigările de contrabandă au cam dispărut din Piaţa Rogerius. Cel puţin până când bişniţarii vor strânge din nou capital să-şi refacă stocul de marfă sau locul lor îl vor lua alţii...


CODURI
Ţigări colorate

Pieţarii din Rogerius erau precauţi şi vorbeau codificat, folosind termeni cromatici pentru mărcile de ţigări pe care le vindeau. "Galbene" sau "lămâi" erau ţigările Jin Ling, "albastre" - Fast, "lila" sau "mov" - LD, "albe" - Fast, "roşu" - Viceroy, "zebra" - NZ. Zebra putea fi, la rândul ei, aurie sau neagră, după culoarea ambalajului.

Comercianţii aveau, însă, şi alte coduri. Sub denumirea de "paie" discutau despre ţigările slim, "carton" era cartuşul de ţigări, "moldoveneşti" ţigările din Republica Moldova, iar "ruseşti" cele din Ucraina. Cam lipsiţi de imaginaţie comercianţii orădeni, aşa că poate nici nu e de mirare că au fost găbjiţi...