Județul Bihor încheie anul 2023 cu 1.380 de șomeri indemnizați și cu o rată a șomajului încă redusă, de 1.34%, după cum se arată în raportul anual prezentat de directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba.

Prin comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, Bihorul avea 1.041 șomeri indemnizați și o rată a șomajului și mai mică, de doar 1,26%, iar în 2021 erau 1.601 bihoreni care primeau ajutorul de șomaj și o rată de 1,32%. Lor li se adaugă șomerii care nu iau indemnizație, 1.794 la număr în 31 noiembrie 2023.

Datele statistice arată că cei mai mulți dintre șomerii bihoreni au doar studii primare sau sunt chiar fără studii. „Cei mai afectați de șomaj sunt cei fără studii. Peste 60% sunt șomerii fără studii sau cu studii primare sau gimnaziale”, a declarat Békési (foto), joi, într-o conferință de presă.

Pentru ei, AJOFM Bihor a organizat și cursuri de limba română, unde au învățat să scrie și să citească, și care au fost absolvite, în acest an, de 23 de persoane.

În total, 3.705 bihoreni și-au găsit un loc de muncă în anul 2023, după ce au trecut pe la AJOFM Bihor, dintre care 3.481 au semnat un contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Chiar dacă numărul de șomeri din Bihor este destul de mic, directorul AJOFM spune că județul nu duce lipsă de forță de muncă. De ce se plâng atunci angajatorii de lipsă de personal? Pentru că încă nu răspund cerințelor bihorenilor.

„Există forță de muncă disponibilă în Bihor, dar nu în condițiile enumerate de angajatori. Suntem obișnuiți să spunem că piața forței de muncă se caracterizează printr-o lipsă acută de forță de muncă, dar nu este completă propoziția: nu găsim forță de muncă disponibilă în condițiile pe care le oferim noi, angajatorii”, a declarat Békési pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, patronii trebuie să accepte că cetățenii din Bihor nu mai vor să lucreze pentru salariul minim pe economie, preferând fie să lucreze pe cont propriu, dovadă că județul are peste 24.000 de PFA-uri, întreprinderi individuale și diferite societăți comerciale active, fie să meargă în străinătate, sau să se bazeze pe venituri pasive, obținute din diferite surse investiționale, ori pe bani primiți de la părinți sau alte rude.

„Angajatorii care oferă o salarizare precară, extrem de scăzută, nu vor găsi forță de muncă. Populația activă, care include persoanele care pot lucra, este destul de mare în Bihor, dar forța de muncă va crește doar când va crește și nivelul de salarizare”, a mai spus Békési.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!