Primarul Florin Birta a anunţat luni că Piaţa Nufărul, de la ieşirea din Oradea spre Băile Felix, va fi demolată în 2022 pentru a face loc unei parcări supraetajate.

Cu patru etaje şi parter comercial

Edilul Oradiei a anunţat că măsura va fi luată pentru a compensa desfiinţarea unor locuri de parcare cu ocazia modernizării bulevardului Nufărul – Cantemir.

"Prin modernizarea Bulevardului Nufărul Cantemir, au fost desfiinţate foarte multe locuri de parcare. Pentru a asigura locurile de parcare necesare celor care parcau în zona respectivă, am încheiat un contract cu o firmă din Oradea pentru realizarea unui Studiu de Fezabilitate privind construcţia unei parcări auto cu 335 de locuri, din care 4 pentru persoanele cu dizabilităţi şi 6 pentru maşinile electrice", a declarat Birta.

Potrivit primarului, imobilul va avea la parter o suprafaţă de 1.766 de metri pătraţi pentru amenajarea unor spaţii comerciale.

Nu este sigur că va mai fi piaţă

Investiţia este estimată la circa 26,5 milioane lei, fără TVA, iar lucrările vor demara în cursul anului viitor. "Am vorbit cu domnul Liviu Andrica (n.r. - directorul Administraţiei Domeniului Public) şi, pe perioada construcţiei acestei parcări, toţi comercianţii din zona Piaţa Nufărul vor fi mutaţi ori la Piaţa Cetate, ori la Piaţa Decebal, ori altundeva unde ADP-ul va avea locuri disponibile", a spus Birta.

Primarul nu este însă sigur că, la finalizarea lucrărilor, comercianţii vor reveni pe noul amplasament în spaţiile comerciale de la parterul noii parcări. "Vom decide ulterior ce se va întâmpla acolo şi cine va ocupa acel spaţiu", a spus Birta.

Potrivit edilului, viitoarea parcare va fi una publică, după modelul celorlalte parkinguri supraetajate din oraş, cu menţiunea că locuitorii zonei vor putea să îşi facă abonamente de riverani.

În prezent, municipalitatea are în derulare construcţia unei parcări în centrul civic al Oradiei, întârziată de lucrările de descărcare arheologică, iar în licitaţie construcţia parcării supraetajate din strada Iosif Vulcan. De asemenea, este în proiectare o parcare supraetajată lângă Spitalul Judeţean.