Piaţa Rogerius se va schimba la faţă. Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, tema de proiectare pentru modernizarea pieţei Rogerius prin amenajarea pe acest amplasament a unui centru de afaceri destinat micilor producători.

Reconstruit din temelii, noul spaţiu comercial va avea un sector de legume-fructe pentru aproximativ 400 de comercianţi compus din mese de vânzare moluare şi demontabile, o suprafaţă de circa 500 metri pătraţi destinată vânzării de flori şi produse sezoniere şi o zonă de bazar pentru circa 150 de comercianţi.

Pe latura dintre strada Corneliu Coposu se va realiza o zonă de alimentaţie publică pe două nivele cu o suprafaţă de 300 metri. De asemeni vor fi amenajate câte zece boxe pentru comercializarea de produse lactate, mezeluri şi panificaţie, birouri pentru aparatul administrativ, respectiv postul de poliţie din piaţă, grupuri sociale şi o rampă de gunoi.

Pentru a evita supraîncălzirea pieţei în perioada de vară (aşa cum se întâmplă în prezent) şi a asigura o modalitate mai economică de încălzire a spaţiului pe timpul iernii, municipalitatea ia în calcul amenajarea de-asupra centrului de afaceri a unei zone de spaţii verzi şi de agrement.

Primăria intenţionează să finanţeze modernizarea pieţei prin intermediului Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România. Consiliul Local a aprobat deja alocarea sumei de 60.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate a proiectului.

Pistă de biciclete până în Băile 1 Mai

În cadrul şedinţei de joi aleşii orădeni au mai aprobat contribuţia municipalităţii la proiectul de amenajare a unei piste de biciclete pe relaţia podul Sovata - Băile 1 Mai pentru care Primăria intenţionează să solicite fonduri europene.

Conform studiului de fezabilitate valoarea investiţiei se ridică la 2,4 milioane lei cu TVA inclus, iar durata de execuţie este de un an de zile. 90% din această sumă va fi finanţată din Fondul de Mediu, diferenţa urmând să fie asigurată de municipalitate.

Terenul pe care va fi construită pista de biciclete aparţine municipiului, aceasta urmând să pornească de la podul Sovata, pe direcţia strada Oneştilor şi Calea Aradului, fiind amenajată de-a lungul pârâului Peţa până la limita administrativă a comunei Sânmartin.

Pasarelă peste linia ferată

În cadrul întâlnirii aleşii orădenilor au mai aprobat achiziţionarea de către municipalitate a unei suprafeţe de teren din zona industrială a oraşului aflată în proprietatea familiei Bodea. Conform raportului făcut de evaluatorul desemnat de Primărie cei 396 metri pătraţi de teren vor fi cumpăraţi la un preţ de 12 euro, pe metru pătrat.

Investiţia este necesară datorită planurilor municipalităţii de dezvoltare a zonei. Întrucât Primăria oferă terenul din vecinătatea firmei Simcor pentru amenajarea unui parc industrial este necesară reconfigurarea accesului la parcele prin asigurarea de drumuri de legătură spre strada Matei Corvin, respectiv Şoseaua Borşului. În acest sens se impune realizarea unui pasaj peste linia ferată în zona fostei tăbăcării.

Primăria a fost nevoită să cumpere terenul din vecinătatea viitoarei construcţii deoarece prin avizul de coexistenţă cu SNCFR este impusă asigurarea vizibilităţii la pasajul căii ferate peste parcelele aflate în prezent în proprietate privată.