Infrastructura a fost finalizată, urmează lucrările de suprafaţă. "Stadiul lucrărilor este suficient de avansat ca să ne permită să putem spune că se vor termina înainte de sfârşitul anului. Cea mai mare parte a lucrărilor din subteran au fost finalizate şi urmează să ne concentrăm pe cele de amenajare efectivă a pieţei", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Capace "universale"

Potrivit viceprimarului, singurele lucrări subterane care mai sunt de executat se referă la acoperirea puţului de circa 5 metri descoperit în vecinătatea ansamblului Duiliu Marcu şi reabilitarea reţelelor de termoficare pe zona din faţa Primăriei şi din jurul bisericii Sfântul Ladislau.

Cu ocazia lucrărilor de infrastructură, municipalitatea au reuşit să reducă de la 200 la circa 60 numărul căminelor şi a capacelor de canal din Piaţa Unirii. Noile capace, personalizate în limbile română, maghiară, engleză şi germană cu sigla şi denumirea oraşului, au fost deja prinse în pavajul viitoarei zone rutiere şi pietonale care va traversa piaţa prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic.

Lucru manual...

În prezent, o echipă de muncitori, specialişti în restaurare care au lucrat şi la reabilitarea palatului greco-catolic, a ridicat schele în jurul stâlpilor care delimitează ansamblul Duiliu Marcu şi au trecut la restaurarea acestora. Se lucrează manual, din pensulă, pentru a nu afecta coloanele. "Stâlpii sunt făcuţi dintr-un ciment vechi de 100 de ani, care se fărâmiţează, aşa că s-a luat decizia reabilitării lor la faţa locului", a declarat viceprimarul.

O altă echipă de muncitori lucrează la decopertarea soclului statuii lui Mihai Viteazul. Acesta urmează să fie acoperit cu plăci masive de granit şi refăcut astfel încât să capete un plus de impozanţă. În paralel se desfăşoară lucrările de restaurare a balustradei care delimitează platoul. Aceasta a fost demontată în primăvară şi este refăcută în atelier. Ulterior, întreg ansamblul va fi înconjurat cu trotuar lat de 3 metri care să facă ansamblul mai accesibil pietonilor.

Pregătiri de ... Crăciun!

Odată finalizată pietruirea spaţiului dintre liniile de tramvai, pietrarii se vor muta, începând cu cea de a doua parte a săptămânii, în zona de la intersecţia Pieţei Unirii cu strada Vasile Alecsandri.

"Întreaga zonă va fi pietruită. Aici se vor ţine pe viitor târgurile de Crăciun. Amplasamentul va fi dotat cu un sistem subteran de montare a bradului şi de alimentare cu energie electrică a spoturilor din pavaj care îl vor lumina", a mai spus viceprimarul.

Finalizare în decembrie

Lucrările de reamenajare a Piaţa Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener. Acestea implică printre altele transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul mai prevede modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.