La ora actuală Oradea are 180.000 de arhitecţi. Toţi îşi dau cu părerea despre cum trebuie să arate Piaţa Unirii, şi acesta e un lucru bun, semn că ne pasă de oraşul nostru.

Există oameni de meserie care se opun proiectului, alţii îl aprobă, dar până la urmă marea hibă este că nu s-a lăsat destul timp pentru dezbaterea publică a variantei modificate. În schimb, ideea de a renunţa acum la câteva milioane de euro din fonduri europene nu poate veni decât din mintea unora care n-au produs un ban în viaţa lor.

De curând au intrat în scenă şi ecologiştii. Interesant este că în ce priveşte vechiul proiect n-au fost prea vocali. Acum, însă, au găsit o excelentă ocazie de a-i da la gioale viceprimarului Mircea Mălan şi, indirect, primarului Ilie Bolojan.

Din păcate, destule ONG-uri sunt aidoma spălătorilor de parbrize din intersecţii. Adică după ce că fac un serviciu pe care nu l-a cerut nimeni, mai şi stau cu mâna întinsă după simbrie. Cartelul iubitorilor de clorofilă insistă pe ideea că în piaţa centrală trebuie să fie pomi ca să putem sta la umbra lor. Eventual ar trebui să montăm şi un pârâu care să ne susure, oi care să behăie şi un loc de amplasat cortul şi făcut focul.

Cine visează la un loc cu verdeaţă, să fie liniştit. Mai devreme sau mai târziu toţi vom avea parte de aşa ceva.