Piaţa Unirii e motiv de război. Peste 100 de orădeni au participat vineri la dezbaterea organizată de un grup de arhitecţi orădeni şi clujeni pe marginea proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii.

În absenţa unei dezbateri publice cu porţile deschise, care în mod normal ar fi trebuit iniţiată de municipalitate în sala mare a Primăriei, întâlnirea, care a durat nu mai puţin de 5 ore, s-a ţinut la Moszkva Cafe.

Printre alţii, la dezbateri au luat parte arhitecţii Anemari Szabo, Silviu Aldea şi Emodi Tamas, semnatari ai primelor proiecte de reabilitare a Pieţei Unirii, respinse de municipalitate, dar şi colegi de breaslă precum arhitectul clujean Arnold Macalik, cel care a coordonat reabilitarea Palatului Vulturul Negru, Dan Clinci, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, arhitectul orădean Valentin Zisu, criticul de artă Ramona Novicov, biologul Ana Marossy, ecologistul Orlando Balaş, dar şi arheologi de la Muzeul "Ţării Crişurilor", studenţi la arhitectură şi mulţi alţii.

Marii absenţi ai întâlnirii au fost arhitectul Horea Gavriş, autorul proiectului după care va fi reabilitată Piaţa Unirii, şi viceprimarul Mircea Mălan, susţinătorul acestuia. Spre deosebire de proiectele anterioare, care mizează pe conservarea Pieţei Unirii sub diferite variante şi mobilarea acesteia în tonuri neutre, cel din urmă are o abordare îndrăzneaţă, cu tonuri mai calde, şi vizezaă reamenajarea zonei, realizarea unui platou circular flancat de fântâni şi construirea unui obelisc în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri.

Împotriva tuturor

În absenţa celor doi, proiectul lui Gavriş a fost prezentat de criticul de artă Ramona Novicov, care nu s-a sfiit să îi sublinieze calităţile, în ciuda opoziţiei vădite a celor prezenţi.

"Ce mi-a plăcut la acest proiect a fost crearea unui spaţiu continuu circular în care orădenii să se poată întâlni, determinaţi să stea oricum faţă în faţă, în ciuda spaţiului ingrat care cândva a fost comercial şi în care acum nu ai ce face decât să treci grăbit prin piaţă", a spus Novicov.

De altfel, reinventarea spaţiului public şi atenţia acordată ansamblului Duiliu Marcu care adăposteşte statuia Mihai Viteazul au fost singurele bile albe ale proiectului arhitectului Horea Gavriş menţionate vineri seară.

Înverşunată de poziţia Ramonei Navicov, asistenţa a luat proiectul la tocat.

E bun, în cartier...

"Să nu uităm că Piaţa Unirii nu este un scuar. Tot desenul ăsta ar sta bine într-un parc de cartier dar nu într-o piaţă centrală", a spus arhitectul Valentin Zisu, în aplauzele asistenţei. Iar acesta a fost de departe cel mai îngăduitor.

"Primăria a comandat un proiect care s-a dorit unic pentru Oradea, iar ce vedem aici este exact opusul. Avem un proiect-tip, care dă la fel de bine în Dubai ca şi la Disneyland. Apoi, inclusiv circulaţia pietonilor este mult îngreunată. Dacă vreau să străbat piaţa venind dinspre podul Ferdinand, sunt nevoit să ocolesc spaţiul verde de lângă staţia de tramvai, să traversez delfinariul din centrul pieţei, să ocolesc un obelisc, pentru ca apoi bulevardul să dea direct în colţul străzii Avram Iancu", a spus ahitectul Silviu Aldea, în hohotele asistenţei.

În acest context, tânărul arhitect i-a îndemnat pe cei prezenţi să ia atitudine împotriva proiectului susţinut de municipalitate. "Noi, ca nişte specialişti, v-am oferit argumente. Acum este rândul dumneavoastră să le susţineţi în faţa edililor. Primăria trebuie să îşi dea seama că nu poată să trateze piaţa centrală a oraşului ca pe propria ogradă", a spus Aldea.

De aceaşi părere a fost şi arhitectul Arnold Macalik, care a atras însă atenţia că proiectul a intrat în linie dreaptă, iar orice dezbatere este tardivă. "Primăria nu vrea să ne convingă cu nimic, are deja un proiect pentru care îi mai trebuie doar avizele şi îl pune în operă", a spus arhitectul.

Instigator la reacţie

Afirmaţia acestuia l-a scos din sărite pe designerul Horia Popa, care a îndemnat asistenţa să ia poziţie. "Să împiedicăm oroarea asta de proiect care ni se bagă pe gât pe ideea că nu mai este timp şi că se pierd fonduri europene", a spus Popa. Artistul este de părere că, având în vedere că nu are la îndemână cel mai bun proiect, pentru oraş, singura variantă ar fi ca municipalitatea să renunţe la el. "Comunitatea s-a pronunţat deja. Proiectul ăsta nu place. Primăria să renunţe la el", a zis pictorul.

La fel, arhitectul Emodi Tamas, a susţinut că, dată fiind opoziţia cristalizată împotriva proiectului municipalităţii, acesta ar trebui blocat înainte de a intra în implementare. "Şanse sunt. Dincolo de a încerca să mobilizăm lumea să ia atitudine, avem deja adeziunea filialelor OAR Transilvania, a celor din Braşov, Vâlcea şi multe altele în demersul nostru de a imprima o stare de normalitate", a spus Emodi.

În ciuda acestui fapt, vineri seară, asistenţa s-a împrăştiat înainte să ia o decizie cu privire la modul în care se va opune implementării proiectului, în vreme ce reprezentanţii municipalităţii sunt hotărâţi să depună marţea viitoare la Agenţia de Dezvoltare Nord Vest Cluj forma finală acestuia pentru a intra în finanţare. Proiectul trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2014 aşa că până la sfârşitul anului municipalitatea ar trebui să aibă deja un executant desemnat prin licitaţie.

Termenele extrem de strânse nu sunt însă un motiv ca municipalitatea să refuze o dezbatere publică pe tema proiectului în baza căruia va fi reabilitată cea mai importantă piaţă publică orădeană. Cu atât mai puţin ca Primăria să refuze să ia parte la o dezbatere organizată de societatea civilă.

Invitaţie tardivă

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan, a declarat că nu a participat la întâlnirea de la Moszkva pentru că a fost anunţat în ultima clipă. "Am primit invitaţia cu două ore înainte de întâlnire, nu ştiam nici măcar cine sunt organizatorii, aşa că nu am avut cum merge", a spus Mălan, care a scuzat inclusiv absenţa arhitectului Horea Gavriş, despre care spune că face modificările la proiect sugerate în cadrul ultimelor discuţii cu specialiştii şi, presat de timpul scurt, nu şi-a putut întrerupe munca.

"Primăria apreciază orice dezbatere de idei, dar aceasta nu trebuie să fie un scop în sine, ci, la sfârşit, să se şi hotărească ceva", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan susţine că proiectul arhitectului Horea Gavriş a trecut deja prin Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, unde a fost aprobat fără probleme de arhitecţi, a fost dezbătut ore în şir la sediul OAR Bihor, în prezenţa autorului, şi a fost discutat în cadrul unei dezbateri cu specialiştii ţinută marţi la Primărie.