Episcopia Ortodoxă a Oradiei se pregăteşte de sărbătoare. Comunitatea ortodoxă sărbătoreşte în weekend 320 de ani de atestare documentară prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice acordată în anul 1695.
La evenimente sunt aşteptaţi ierarhi ai Sfântului Sinod ai Bisericii Ortodoxe Române, dar şi ai Bisericii Ortodoxe a Serbiei, oficialităţi centrale şi locale.
Pe lista ierarhilor care au confirmat deja participarea la festivităţi se numără: Înalt Preasfinţitul Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Prea Sfinţitul Siluan, chiriarhul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS Andrei Făgărăşanul, episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Paisie Lugojanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi PS Lukijan Pantelici, episcopul ortodox sârb al Budapestei şi administratorul Eparhiei Timişoarei.
320 de ani de ortodoxie
Festivităţile vor începe sâmbătă la ora 9 cu slujba de binecuvântare a lucrărilor de restaurare de la Biserica cu Lună din Oradea şi Sfânta Liturghie. Ulterior, de la ora 17, invitaţii la festivităţi vor oficia o slujbă de Te Deum la Catedrala Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Velenţa şi vor vizita Centrul pentru persoane vârstnice al Parohiei Oradea – Velenţa I, amenajat în vechea clădire a Consistoriului orădean.
Cu această ocazie va mai fi vizitată şi biserica cu hramurile Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon şi Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului din cadrul centrului pastoral-social Vasiliada al Parohiei Oradea – Velenţa I.
Pentru duminică, reprezentanţii episcopiei ortodoxe se aşteaptă la peste 2.000 de participanţi, oficialităţi, preoţi şi credincioşi din tot judeţul, care să ia parte la săvârşirea Sfintei Liturghii festive de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. Festivităţile se vor încheia cu un concert coral care va avea loc de la ora 17, la Filarmonica de Stat Oradea.
Lucrări în ritm accelerat
În pregătirea evenimentelor din weekend, municipalitatea a pus presiune pe constructorii care se ocupă de reabilitarea Pieţei Unirii să toarne placa de beton pe porţiunea delimitată de străzile Vasile Alecsandri şi Traian Moşoiu. Structura de rezistenţă a viitoarei placări cu piatră cubică a fost finalizată miercuri pentru a se usca şi a deveni circulabilă până sâmbătă când vor avea loc slujba de binecuvântare a lucrărilor de la Biserica cu Lună.
Lucrările din Piaţa Unirii vor continua cu pietruirea platoului din faţa Primăriei. Numărul celor şapte pietrari ar putea fi suplimentat de săptămâna viitoare, cu atât mai mult cu cât vor avea front de lucru odată cu turnarea noii plăci de beton.
În paralel, constructorii din piaţă finalizează armătura planşeelor celor patru fântâni arteziene care vor fi aduse la Oradea luna viitoare şi se concentrează pe reabilitarea ansamblului Duiliu Marcu. Lucrările vor cuprinde de la refacerea coloanelor care înconjoară statuia lui Mihai Viteazul la reabilitarea şi lărgirea soclului acesteia. Ca un element de noutate, soclul va fi prevăzut cu o gură de scurgere conectat la instalaţia de canalizare pluvială pentru a evita degradarea acestuia datorită infiltrărilor de apă.